Archeologie in Ooijen-Wanssum

Venray | De Geschied- en Oudheidkundige Kring Venray e.o. houdt op maandag 24 april om 19.30 uur in het Odeon aan de Hoenderstraat 10-12 in Venray een lezing. De lezing wordt verzorgd door Reinier Ellenkamp en heeft als titel Archeologie in Ooijen-Wanssum.

Op de locaties van de toekomstige hoogwatergeulen van Ooijen en Wanssum is in de voorbije jaren veel archeologisch onderzoek uitgevoerd.

Nadat in een eerder stadium over het hele gebied boringen zijn gedaan, zijn tussen 2014 en 2017 de kansrijke plekken onderzocht. Daarbij zijn archeologische resten vanaf de Steentijd tot en met de Nieuwe tijd aangetroffen.

In de presentatie worden alle onderzochte locaties in vogelvlucht bezocht, waarbij wordt ingegaan op de belangrijkste archeologische resultaten. Het proefsleuvenonderzoek heeft echter ook veel inzicht gegeven in de dynamiek van de Maas en de verschillende landvormen die zij in de loop der tijd heeft gevormd en de mogelijkheden die dat bood voor de mens.

Er worden enkele aansprekende vondsten getoond, maar uiteindelijk draait het vooral om het verhaal dat uit deze vondsten te herleiden is. Dat verhaal laat zien hoe de mens al in de Steentijd op de oevers van de Maas neerstreek en gebruikmaakte van de mogelijkheden die het gebied bood. Afsluitend wordt kort stil gestaan bij het doel van het onderzoek, namelijk om te komen tot een waardestelling van de archeologische resten, zodat ze volwaardig meegewogen kunnen worden in de ruimtelijke besluitvorming. Daarvoor is een vernieuwde waarderingssystematiek uitgewerkt, waarvan de belangrijkste pijlers worden toegelicht.

Reinier Ellenkamp is afgestudeerd als landschapskundige bij de Wageningen Universiteit. Daarna gestart als veldtechnicus bij RAAP (Adviesbureau voor archeologie, erfgoed en cultuurhistorie) en doorgegroeid tot coördinator prospectief onderzoek (met name booronderzoek).

Van daaruit nauw betrokken geraakt bij de archeo-landschappelijke onderzoeken langs de Maas, wat uiteindelijk heeft uitgemond in een rol als coördinator van het grootschalige vuursteenonderzoek bij Ooijen.

Zoals gebruikelijk is de avond ook voor belangstellende niet-leden toegankelijk.