Myrthe Moorrees (in het rood-wit) speelt op vrijdag 2 juni de bekerfinale in Den Haag.
Myrthe Moorrees (in het rood-wit) speelt op vrijdag 2 juni de bekerfinale in Den Haag. Foto: Henk Lammen

"Oranje is mijn doel"

Eindhoven | PSV speelt op vrijdag 2 juni de bekerfinale tegen Ajax. De Eindhovense voetbalsters, met in de gelederen Myrthe Moorrees uit Venray, wonnen zaterdag op sportpark De Herdgang in Eindhoven, na het nemen van strafschoppen, de halve finale van SC Heerenveen. Na 90 minuten stond een 1-1 stand op het scorebord.

Door Henk Lammen

Als een speer rende Myrthe Moorrees vanuit de catacomben van het PSV-complex naar haar feestende medespeelsters. Middelpunt was keepster Angela Christ die twee strafschoppen stopte. Lucie Akkerman, het maatje van Moorrees in het verdedigingscentrum van PSV, maakte het karwei in de strafschoppenserie af. Daarmee bleef de rode kaart van de Venrayse speelster in Eindhovense dienst uiteindelijk zonder gevolgen. "Ja, gelukkig maar", verzucht ze ruim een half uur na afloop in het spelershome. In het duel met SC Heerenveen leek er geen vuiltje aan de lucht. Nadia Coolen bracht PSV al na vier minuten op voorsprong. Daarna behield de Eindhovense formatie een overwicht, zonder geweldig te spelen. "We speelden slordig, voetballend was het matig. Bovendien verzuimden we de kansen die we kregen af te maken", analyseerde de 22-jarige Venrayse de halve eindstrijd in een notendop. In de 73e minuut kreeg het duel een verrassende wending toen uitgerekend Moorrees met een rode kaart het veld moest verlaten. Ze trok een speelster van de gasten, die op weg was naar het vijandelijke doel, aan het shirt. Scheidsrechter Niels Zeeman was onverbiddelijk en stuurde de Venrayse voetbalster van het veld. Pas ver in blessuretijd kwam SC Heerenveen via een treffer van Tiny Hoekstra op gelijke hoogte, waarna Angela Christ in de strafschoppenserie de hoofdrol voor zich opeiste.

Voor Moorrees een perfecte afsluiter van enerverende weken. Een week eerder was ze namelijk door bondscoach Sarina Wiegman als vervangster van aanvoerster Mandy van den Berg opgeroepen voor de oefenduels van Oranje tegen Frankrijk en IJsland. Ze kwam niet in actie, maar had desondanks met volle teugen genoten. "Je traint met de allerbeste speelsters. Het is van een dusdanig hoog niveau, daar word je alleen maar beter van. Je merkt dat alles in het teken staat van het EK (later dit jaar in Nederland, red.). De intensiteit van trainen, de begeleiding, alles is perfect geregeld. Dat is echt genieten." Uiteindelijk 23 speelsters worden geselecteerd voor de Europese kampioenschappen. Moorrees zit dicht tegen de selectie aan en hoopt stiekem er bij te zijn. "Ik sta in ieder geval op de lijst van speelsters die stand-by dienen te staan. Als het nodig is, zorg ik in ieder geval dat ik er klaar voor ben."

Gaat het EK onverhoopt toch aan haar voorbij, dan stelt ze haar doelen bij. "Mijn uiteindelijke doel is een basisplaats in Oranje. Dat is toch het mooiste dat er is. Spelen voor jouw eigen land. In dat oranje shirt. Ik ben pas 22, heb alles nog in eigen handen." PSV heeft de intentie uitgesproken om door te gaan met Moorrees. Binnenkort loopt haar contract af, maar een langer verblijf in Eindhoven ligt voor de hand. Om uiteindelijk na het afronden van jaar studie Sport, Gezondheid en Management aan de HAN, een volgende droom na te streven. "Ja, spelen in het buitenland. Duitsland, Zweden of Engeland. Dat zijn toch de landen waar op dit moment het beste voetbal wordt gespeeld."