Koningsdag: veiligheid op één

Venray | "De veiligheid voor deelnemers en bezoekers staat op de eerste plaats." Voorzitter Gerda van Stelten van het Oranjecomité Venray is een week voor Koningsdag in Venray, op donderdag 27 april, stellig.

Door Henk Lammen

Op Koningsdag zijn er enkele verkeersaanpassingen in het centrum van Venray. Het Henseniusplein en het Schouwburgplein zijn op die dag afgesloten voor alle verkeer, inclusief de toegang via de Merseloseweg . Tevens kan er tussen 01.00 uur en 14.00 uur niet geparkeerd worden op de parkeerplaatsen aan de Merseloseweg, tussen de Deken Thielenstraat en de schouwburg. Van Stelten: "Dit vanwege de kindermarkt. Parkeren om spullen voor de kindermarkt te laden en lossen is alleen toegestaan op parkeerplaatsen. We verzoeken de deelnemers dan ook om zoveel mogelijk overlast voor omwonenden en andere bezoekers te vermijden."

Ook voor de kindermarkt hanteert het Oranjecomité strikte regels om het evenement soepel te doen verlopen. Beide pleinen gaan om 07.00 uur open voor de deelnemers. Vanaf 09.00 uur gaat de kindermarkt, die uitsluitend bedoeld is voor kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar, van start. "De begeleiding van de kinderen door ouderen is toegestaan. Niet toegestaan is dat ouderen zelf actief spullen verkopen. Er moet op een verkoopplaats minimaal een kind aanwezig zijn. Daarnaast moet op een verkoopplaats minimaal 75% van de aangeboden goederen kinderspeelgoed zijn. De verkoop van gebruiksartikelen zoals bijvoorbeeld witgoed, kleding, meubels en auto-onderdelen is dan ook niet toegestaan", aldus Van Stelten. Ook de verkoop van eten en drinken is in verband met de voedselveiligheid niet toegestaan op de kindermarkt. Hetzelfde geldt voor gokspellen.

Verkeersregelaars, politie, boa's en leden van het Oranjecomité gaan handhaven om tijdens Koningsdag alles in goede banen te leiden. Zij worden ondersteund door acht leerlingen van het Raayland College in het kader van hun maatschappelijke stage. Zij verlenen die dag hand- en spandiensten. "We doen dit alles niet om de mensen te pesten, integendeel. We willen er voor zorgen dat deze feestelijke dag ook in Venray prima verloopt, zonder incidenten. We zullen mensen die zijn niet aan de voorwaarden houden ook beslist op hun gedrag aanspreken en, indien nodig, verzoeken de markt te verlaten. Zodat iedereen kan genieten van een mooi programma en activiteiten voor jong en oud", besluit Van Stelten.