Op zondag 30 april is Mariska Custers-Rommers weer te gast in Gastrobar TOF.
Op zondag 30 april is Mariska Custers-Rommers weer te gast in Gastrobar TOF. Foto: Ronald Hunslip

Zingen is de rode draad in mijn leven

Venray | Een lekker kopje koffie drinken, borrelen of dineren onder het genot van live muziek. Dat staat op het affiche van Gastrobar TOF in Venray. Iedere laatste zondag van de maand straalt zangeres Mariska Custers-Rommers tijdens Singing Sunday bij TOF.

Door Henk Lammen

Een jaar of vijftien was Mariska Custers-Rommers toen ze voor het eerst in de schijnwerper stond in een Venrayse countryband geformeerd rond Kiki Kroh. Zingen was voor de nu 48-jarige Venrayse altijd als ademen. "Toen ik kon praten, zong ik. Zingen, acteren, entertainen heeft altijd in mijn bloed gezeten", straalt ze. Haar carrière ging steil omhoog. Ze trad als professioneel zangeres op met Ladies First, toerde met Lynn Steverink door het hele land en werd gevraagd voor tv- en studio-opnamen en het inzingen van cd's. Als achtergrondzangeres werkte ze samen met Nederlandse grootheden als onder anderen George Baker, René Froger en Sandra Reemer. Toch koos ze nooit voor de wereld van glitter en glamour. De keiharde showbusiness kon haar gestolen worden.

Mariska: "Die wereld is echt niet leuk", zegt ze stellig, "Kil, ieder voor zich. Ik heb er dichtbij gestaan, maar het is niet mijn ding. Muziek maken, zingen, ik heb het altijd op mijn eigen manier gedaan." Spijt heeft ze niet over haar keuze. Ze koestert de mooie momenten, de overige randzaken filtert ze weg. ""Zingen is de rode draad door mijn leven. Iedere keer dat ik zing, merk ik hoeveel het voor me betekent. Ik geniet nog steeds met volle teugen van ieder optreden, de interactie met het publiek."

Ze zingt regelmatig op feesten, voor bedrijven en privé, iedere laatste zondag van de maand staat ze op het podium bij Gastrobar Tof in Venray. Op zondag 30 april staat Singing Sunday weer dik omcirkeld in haar agenda. Haar repertoire omvat jazzy blues en easy listening met covers van onder anderen Ella Fitzgerald, Rita Reys, Diana Krall, maar ook Astrud Gilberto, Michael Bublé, Trijntje Oosterhuis en Rod Stewart. Mariska, getrouwd en trotse moeder van een zoon (14) en dochter (15), brengt nummers die haar raken en passen bij haar warme stemgeluid en gevoel. "Muziek die me ligt. Het zingen van die nummers gaat me gemakkelijk af. Lekker op een krukje zitten en zingen, daar kan ik intens van genieten. Al is het in een woonkamer, wat maakt het uit. Dat is wat ik doe."

De interactie met het publiek, maar ook de waardering is voor haar als een soort levenselixer. Ze laat zich niet leiden wat anderen er van vinden. "Het repertoire doet veel, creëert een sfeer. Geeft mensen een welkom gevoel. Als iemand na een optreden zegt 'ik dacht dat een cd aan staat'. Dat is toch geweldig. Tussen het optreden even met de mensen kletsen. Genieten van een wijntje. Daar doe ik het voor. Die waardering is voor mij het mooiste van artiest zijn."

Het optreden begint op zondag 30 april om 15.00 uur. En wie niet in de gelegenheid is, kan haar ook bewonderen tijdens de vijfde editie van Smaak zit tussen je oren, op zondag 28 mei op het Schouwburgplein in Venray.