Dorpsraadvoorzitter Theo Zegers (rechts) en Wim de Mulder beklinken de overdracht  van de wensbus.
Dorpsraadvoorzitter Theo Zegers (rechts) en Wim de Mulder beklinken de overdracht van de wensbus. Foto: Rikus ten Brücke

Overdracht wensbus Merselo

MERSELO | Dinsdag vond de officiële overdracht plaats van de wensbus voor de dorpen Merselo en Vredepeel bij Autoverhuur De Mulder in Heide, het bedrijf dat de bus beheert en onderhoudt. Ook de dorpen Kronenberg en Evertsoord krijgen voor vijf jaar de beschikking over een wensbus.

De wensbus is een alternatief voor de reguliere lijnbus in dunbevolkte regio's in Limburg. Het busvervoer richt zich steeds meer op de grote kernen en verdwijnt uit de kleinere dorpen.

Voormalig gedeputeerde Patrick van der Broeck uit Oirlo kwam met de wensbus op de proppen. Merselo en Vredepeel kregen in februari 2014 de primeur als proefproject van de provincie Limburg. Na een voorzichtige start groeide de wensbus, die van deur tot deur rijdt, uit naar een veel gevraagde vervoersvoorziening voor zowel jong als oud. Scholieren worden naar school vervoerd en ouderen gaan op familiebezoek, naar het centrum van Venray of naar het ziekenhuis. Ook wordt de wensbus gebruikt voor ritjes naar het treinstation in Oostrum of om een lijnbus te halen.

Later volgden ook pilots in andere dorpen zoals in Kronenberg en Evertsoord. Begin dit jaar liep de proefperiode af. De dorpsraden van Merselo en Vredepeel dienden op tijd de aanvraag in voor een definitieve wensbus. De provincie honoreerde het verzoek en daardoor zijn beide dorpen de komende vijf jaar verzekerd van een wensbus die draait op vrijwilligers.

Ook de dorpen Wanssum-Geijsteren en Ysselsteyn hebben bij de provincie Limburg een verzoek ingediend voor een wensbus.