De bouw van de innovatieve boerderij Kipster is woensdag in gang gezet.
De bouw van de innovatieve boerderij Kipster is woensdag in gang gezet. Foto: Lotte Kamphuis

Feestelijke start bouw Kipster

Castenray | Kipster is een innovatieve boerderij voor leghennen. De eerste verrijst op het Wüsterveld bij Castenray. De eieren van Kipster worden straks verkocht in de winkels van Lidl. Het eerste beton voor Kipster werd woensdagmiddag gestort door gedeputeerde Hubert Mackus.

"Dankzij tal van innovaties, maar ook door boerenslimheid is Kipster de meest dier-, mens- en milieuvriendelijke boerderij voor leghennen ter wereld", zegt Kipster-directeur Ruud Zanders. "We hebben dan ook de ambitie om na vier jaar ontwikkelingswerk met dit innovatieve concept de wereld te veroveren. En met ons team van vier ondernemers met een uiteenlopende achtergrond en internationale ervaring gaat dat zeker lukken."

Kipster is van vier ervaren ondernemers, met elk een eigen specialisme: Maurits Groen (milieu), Ruud Zanders (pluimvee), Olivier Wegloop (communicatie) en Styn Claessens (pluimvee). In aanwezigheid van de Venrayse wethouders Jan Loonen en Martijn van der Putten en een delegatie van de Dierenbescherming en Lidl werd het officiële startschot gegeven.

Aannemersbedrijf Teunissen uit Ysselsteyn gaat samen met onder meer Electro Gommans uit Oirlo, Versleijen Agri en Installatie Techniek uit Oirlo en Smiemans Projecten uit Kwintsheul de eerste Kipster realiseren. Het gebouw van Kipster is ontworpen door V-snaarprojecten uit Ysselsteyn. Op 15 september staat de opening van Kipster gepland. In de week daaropvolgend zullen 24.000 Dekalb-withennen, afkomstig van Vepymo, de Kipster komen bewonen.

De Kipstereieren zijn vanaf november te verkrijgen bij supermarkt Lidl. Lidl gaat als eerste supermarkt ook hanenvlees verkopen van legkippen. Normaal worden de broertjes van legkippen direct uit het ei vergast omdat ze geen eieren leggen. De legkippen gaan vanaf deze zomer eieren leggen op de Kipster. De eieren dragen de zogeheten 3 Beter Leven sterren van de Dierenbescherming. Wakker Dier is blij, meldt de stichting: 'Het is absurd dat we aan de ene kant miljoenen kuikens fokken voor vlees, en aan de andere kant kuikentjes weggooien omdat ze minder opleveren'. Omdat Lidl de eerste supermarkt is die hanenvlees in de schappen legt, heeft Wakker Dier al aangekondigd Lidl in oktober te belonen met een positieve radiospot.

Ruud Zanders is blij met de positieve aandacht van Wakker Dier. "Dit is natuurlijk goede reclame voor Kipster. Zeker als de pluim komt van Wakker Dier, dat normaal gesproken niet zo snel positief is over dierlijke producten. Maar wij gaan het milieu-, mens- én diervriendelijkste supermarkt-ei van Nederland produceren, waarbij het dierenwelzijn op de eerste plaats komt."