Publiekstrekker nodig voor De Brier

Venray | De gemeenteraad neemt binnenkort een besluit over de plannen op De Brier. De afgelopen jaren is veel geld en energie ingezet op het centrum van Venray. 'Prima', zei ondernemersvereniging De Brier, onlangs aan een 'rondetafelcommissie' van de gemeenteraad, 'maar nu zijn wij ook eens aan de beurt'. Deze opvatting wordt in grote mate gedeeld door de plaatselijke bevolking, zo blijkt uit een onderzoek, dat recent is gehouden onder de Venrayse consumenten.

60% van de consumenten vindt het ruimte bieden aan een supermarkt of een discounter een aantrekkelijke aanvulling voor De Brier. 48% vindt De Brier een goede plek voor de Aldi. In een enquête, gehouden door Toponderzoek in opdracht van ondernemersvereniging De Brier, komt een aantal opvallende zaken naar voren.

In het onderzoek hebben bijna vierhonderd consumenten uit Venray gereageerd op een aantal vragen. Die consument maakt overigens voor bijna 90% één of meerdere keren per jaar gebruik van de winkelvoorzieningen op De Brier. 73 % van de consumenten komt vaker dan vijf keer per jaar op De Brier. De gemeente Venray heeft de afgelopen jaren sterk geïnvesteerd in Venray-centrum. Dat is prima, maar de consument wil daar in een duidelijke verbreding.

Op de stelling 'Winkelgebied De Brier heeft hoe dan ook behoefte aan een publiekstrekker' reageert 64 % van de consument met (zeer) mee eens, 9% met (zeer) mee oneens. 27% reageert met neutraal of weet het niet. Aan de consument werd de vraag voorgelegd, wat er zou moeten veranderen om vaker een bezoek te brengen aan De Brier. 10% van de deelnemers aan de enquête vindt de huidige situatie prima. 20% ziet graag meer ruimte voor de vrijetijdeconomie ter plekke, 33% geeft aan dat er meer grootschalige winkels in de sfeer van wonen welkom zijn.

Opvallend is het hoge aandeel van de Venrayse consumenten, 60%, dat de vestiging van een supermarkt of een discounter als publiekstrekker een aantrekkelijke aanvulling vindt voor het winkelgebied De Brier.

Vele consumenten schreven in een persoonlijke noot, dat er meer aandacht zou moeten uitgaan naar verschillende vormen van horeca. Ook werd in de enquête een vraag gesteld over een actuele vraag in de gemeentepolitiek over de vestiging van de Aldi. 10% van alle consumenten vindt dat de Aldi in het centrum moet blijven. 22% van de Venrayse consumenten meent dat de gemeente de Aldi een vrije keus moeten geven, 48% van alle deelnemers aan het onderzoek vindt De Brier een goede plek voor de Aldi.

Consumenten woonachtig in Brukske (72%), Landweert (53%) en de kerkdorpen (62%) waarderen de keuze voor De Brier opvallend hoger.