Andere plek onderstation

Oirlo | De spoorwegovergang Boddenbroek in Oirlo blijft open. Dat bevestigt vicevoorzitter Anita Emonts van de plaatselijke dorpsraad. "We hebben het besluit van ProRail zwart op wit staan."

In de komende jaren wordt de huidige diesellijn tussen Nijmegen en Roermond vervangen door een geƫlektrificeerde spoorlijn. Tussen het station van Oostrum en Tienray komt een spoorverdubbeling. Aan de oostkant van het huidige traject wordt een nieuwe spoorlijn aangelegd. ProRail wil de Maaslijn veiliger maken en wilde enkele overgangen, waaronder die in Oirlo, sluiten. "Maar gelukkig hebben de gesprekken met ProRail succes gehad. We zijn blij dat we gehoor hebben gekregen voor onze argumenten. Want de spoorwegovergang in Oirlo is erg belangrijk voor het plaatselijke bedrijfsleven. Onder meer de vrachtwagens van Vitelia steken via deze overgang het spoor over. Onze inwoners en bedrijven mogen niet afgesloten worden van hun eigen dorp. De overgang krijgt wel een upgrade en ook het Boddenbroek wordt op termijn verbreed." Ook wordt het onderstation, dat bij de Gunhoekweg gepland stond en de toevoer van elektriciteit naar de spoorlijn verzorgt, verplaatst naar de Witte Vennenweg. Inwoners van het dorp waren bang dat het elektriciteitshuisje het zicht op de spoorlijn zou wegnemen. Zij vreesden voor gevaarlijke verkeerssituaties.

Over de spoorwegovergang Roland in Castenray is nog geen duidelijkheid, meldt Ties Dinghs van de plaatselijke dorpsraad. "We gaan in gesprek met de grondbezitters naast de huidige overgang om te bekijken of de spoorwegoversteek kan worden verplaatst, waardoor een veilige en volledige overgang behouden blijft. Er moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan om die overgang open te houden. Maar we zijn blij met het positieve overleg met ProRail, de provincie Limburg en de gemeente Venray. Binnenkort zal er weer een gesprek volgen." De overweg bij de Pelgrimslaan in Smakt gaat dicht voor auto- en vrachtverkeer. De oversteek wordt versmald, weet waarnemend voorzitter Peter Coppus van de dorpsraad Holthees-Smakt. "Alleen fietsers, voetgangers en bromfietsers kunnen daar in de nieuwe situatie oversteken. Gemotoriseerd verkeer kan 500 meter verder bij de overgang Loobeek het spoor passeren. Daar wordt de weg ook verbreed. Tevens komt de wissel tegenover de Carmelietenstraat te liggen, zodat omwonenden geen geluidsoverlast ervaren."