Dagbesteding voor ouderen bij De Hofsteeg in Oirlo.
Dagbesteding voor ouderen bij De Hofsteeg in Oirlo. Eigen foto

De Hofsteeg groeit

Oirlo | Tot 2002 had William Steeghs een varkensbedrijf terwijl zijn echtgenote Petra in de zorg werkzaam was. Nadat hij zijn varkensbedrijf had gestopt, duurde het nog enkele jaren voordat hun plannen, het opstarten van een zorgboerderij, werden gerealiseerd.

Nu, negen jaar later, komen vier dagen per week ouderen naar De Hofsteeg in Oirlo voor een zinvolle dagbesteding.

"De mensen die bij ons komen zijn qua leeftijd tussen 55 en 95 jaar. Iedere bezoeker woont in principe nog zelfstandig, eventueel met hun partner. Op De Hofsteeg kunnen ze terecht voor diverse activiteiten. We kijken goed naar iedereen zijn mogelijkheden. De activiteiten die aangeboden worden zijn zeer divers. Het kan zowel creatief als recreatief zijn en ook het buiten werk behoort tot de mogelijkheden", aldus William Steeghs.

Eind 2011 is de kersenboomgaard aangeplant. "We merken dat dit ook meer mogelijkheden geeft met betrekking tot de activiteiten en ook de beleving van alles wat rondom de kerstenteelt gebeurt, is van grote waarde."

Elke dag halen medewerkers van De Hofsteeg de bezoekers thuis op. "Dan starten we de dag met koffie en daarna een gezamenlijke wandeling. Afhankelijk van het seizoen proberen we de activiteiten aan te passen zodat de beleving van onze gasten past binnen de tijd van het jaar. Alles binnen de mogelijkheden van de bezoeker. Tussen de middag wordt gezamenlijk warm gegeten. Gasten die het leuk vinden kunnen 's morgens meehelpen met het schoonmaken van de groenten. Sommigen nemen na het eten een rustmoment, waarna we de middagactiviteit weer oppakken. Rond de klok van vier brengen we iedereen weer naar huis."

De omslag naar zorgboerderij was met name voor William bijzonder met geen ervaring in de zorg. "Ik heb hiervoor wel een opleiding gevolgd, maar affiniteit is ook heel belangrijk. Je moet hier gevoel en begrip voor hebben." Verder is afstemming met de familie heel belangrijk. "En soms is het ook best weleens moeilijk als je weet dat een bezoeker, die uiteindelijk is aangewezen op een verpleeghuis, hier voor de laatste keer is…"

Op de zorgboerderij zijn voor de begeleiding van de gasten iedere dag twee gediplomeerde verzorgende aanwezig, zij worden ondersteund door vrijwilligers en stagiaires.

Inmiddels is De Hofsteeg gegroeid en is het streven om naar de zomervakantie ook op woensdag dagbesteding aan te gaan bieden.

"We zullen ons team van medewerkers gaan uitbreiden, naast de vrijwilligers die we hebben. Belangrijk blijft een goede zorg en dagbesteding voor de ouderen. Sinds 2009 hebben we ook het keurmerk van de federatie Landbouw en Zorg en hebben we goede contacten met de gemeente Venray, die verantwoordelijk is voor het afgeven van de indicaties. Ook hebben we goede contacten met de thuiszorg, en andere betrokkenen zoals de trajectbegeleiders van Hulp bij Dementie, fysiotherapie en Ergotherapie."

Voor meer informatie over De Hofsteeg kijk dan op de website www.hofsteeg.nl.


Kinderactiviteit IVN Geijsteren-Venray

Wanssum | IVN Geijsteren-Venray houdt in de meivakantie natuuractiviteiten voor de jeugd, zoals speurtochten, hutten bouwen of gewoon lekker struinen door de natuur.

Dit jaar is er op dinsdag 25 april vanaf 10.00 uur een speurtocht vol geheimen voor kinderen van zes tot twaalf jaar rondom het gebied van de Broekberg, de St. Goarkapel en het stroomgebied van de Molenbeek in Wanssum.

Startplaats is bij de tennisbanen, Gagel 2 in Wanssum. Aanmelden kan bij Wim Mommen via e-mail mommen@home.nl.