Daisy Mertens (staand rechts naast Willem-Alexander) nam dinsdag deel aan de 'uitblinkerslunch' in Paleis Noordeinde.
Daisy Mertens (staand rechts naast Willem-Alexander) nam dinsdag deel aan de 'uitblinkerslunch' in Paleis Noordeinde. Foto: RVD/ J. van der Meyde

Uitblinkster Daisy luncht met koning

Den Haag| Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit koningin Máxima hebben dinsdag in Paleis Noordeinde in Den Haag een lunch aangeboden aan Nederlanders die zich hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie.

Het was de 25e keer dat de lunch werd georganiseerd. De 27 genodigden hebben onlangs een prijs of andere onderscheiding ontvangen voor hun prestaties in uiteenlopende sectoren zoals kunst & cultuur, media & journalistiek, wetenschap, sport en bedrijfsleven. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima willen door het aanbieden van een lunch hun waardering uitspreken voor mensen die een bijzondere prestatie hebben geleverd. Onder de genodigden was ook Daisy Mertens uit Venray, die als lerares van basisschool De Vuurvogel in Helmond werd uitgeroepen tot leerkracht van het jaar. Hoe bijzonder het bezoek aan de zogeheten 'uitblinkerslunch' was? "Dat is nauwelijks met woorden te beschrijven", zegt Daisy Mertens. "De brief krijgen was al een hele belevenis. De voorpret met de kinderen: samen brieven schrijven voor de koning en koningin. Ik kon er alleen van dromen." Aan tafel zat bijvoorbeeld ook filmregisseur Paul Verhoeven. "Hij zat naast me", vertelt de juf. "En later ging ook de koning nog naast me zitten. Maar naast dat het heel luchtig en informeel was, was het ook heel persoonlijk. Ik vond het zelf heel inspirerend om ook de andere uitblinkers te spreken. Hun eigen verhaal te horen met zoveel passie en visie voor hun vak." Waar het gesprek met de koning over ging? Mertens, met een lach: "Dat vertel ik over 25 jaar wel..."