Helma Michels en Wil Weijers zijn trots op hun molen Nooit Gedacht.
Helma Michels en Wil Weijers zijn trots op hun molen Nooit Gedacht. Foto: Lotte Kamphuis

Jubileumjaar molen Nooit Gedacht

Merselo | Nooit Gedacht in Merselo bestaat 150 jaar. Om dat te vieren vindt er onder andere van 30 mei tot en met 5 juni een draai-marathon plaats, waarbij de molen 150 uur aan een stuk in bedrijf zal zijn. "We hopen dat veel mensen ons komen supporteren", aldus molenaar Helma Michels.

Door Sven Poels

Een 150 jaar oude molen, hoe speciaal is dat eigenlijk? "We hadden er 10.000 in Nederland, nu nog maar 1100", vertelt molenaar Helma Michels (57). "Er is dus nog maar zo'n tien procent van over. Dat komt omdat vele in de oorlog gebombardeerd zijn of in de jaren zestig zijn afgebroken. Dat de molen in Merselo er nog steeds staat, is dus wel bijzonder."

Nooit Gedacht, zoals de ronde bakstenen molen wordt genoemd, speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het kerkdorp. Michels: "Het heeft er mede voor gezorgd dat Merselo zich industrieel en economisch kon ontwikkelen. Er werd meel mee gemaakt voor boeren en vee, en er kon ook brood mee geproduceerd worden."

Tot 1964 bleef het rijksmonument in gebruik. In dat jaar kwamen er silo's in en in 1995 werd hij na een periode van verval in de oude staat hersteld, waardoor de korenmolen weer maalvaardig en klaar voor de toekomst was. "Maar niet als industrieel object. Wat we kunnen doorgeven is het ambacht, het gebouw en alles eromheen."

Michels, die nu twaalf jaar gecertificeerd molenaar is, voelt naar eigen zeggen een 'grote verbondenheid' met het dorpsgezicht waar ze pal naast woont en die ze geregeld zelf in gang zet. "Het is tot eind jaren tachtig familiebezit geweest. In 1987 verkocht mijn vader het aan een stichting om het te laten restaureren." Samen met haar broer Lambert Michels vormt ze de vijfde generatie die de wieken in beweging houdt. "Het zit in mijn bloed. Ik ben echt een molenkindje."

De andere twee molenaars zijn Mark Camps en Michels' man Wil Weijers. "Wat er zo mooi aan is? Het bezig zijn met het enorme monument, de techniek, het weer en de mensen. Het is een mix van alles wat."

Op afspraak en op elke tweede en vierde zaterdag van de maand kunnen geïnteresseerden tussen 13.30 uur en 16.30 uur een kijkje komen nemen. "We zien met name ouderen, maar de laatste jaren is er ook veel interesse van ouders met kinderen."

Dit jaar, met het 150-jarig bestaan, wordt er gehoopt op een extra piek. Zo wordt er uitgepakt op het Nationale molenweekend (13 en 14 mei), het Monumentenweekend (9 en 10 september) en de Limburgse molendag 'Koren op de molen' (2 oktober). De opvallendste activiteit vindt plaats van 30 mei 9.00 uur tot 'Dag van de Wind' 5 juni 15.00 uur, als de molen 150 uur non-stop draait. "Kees van Rooij, voorzitter van Molenstichting Limburg en tevens burgemeester van Horst aan de Maas, zal de vang eraf halen en burgemeester en burgemeester Hans Gilissen van Venray zal de vang er weer op leggen." Michels heeft er veel zin in. "We vinden het wel een stunt en een grote uitdaging. We hopen dat veel mensen ons komen supporteren."

Voor meer informatie over Nooit Gedacht en de jubileumactiviteiten kijk op de website www.molenmerselo.nl.