Rode Kruis bestaat 150 jaar

Venray | Op 19 juli 1867 was de oprichting van het Nederlandse Rode Kruis een feit.

Koning Willem III tekende in Apeldoorn het Koninklijk Besluit Tot oprichting van 'eene Nederlandsche vereeniging tot het verleenen van hulp aan zieke en gewonde Krijgslieden in tijd van oorlog; het Nederlandse Rode Kruis'. Vier jaar daarvoor was het Internationale Rode Kruis opgericht door de Zwitser Henry Dunant. In 1859 was hij getuige van een veldslag bij het Italiaanse plaatsje Solferino waar 40.000 slachtoffers op het slagveld achter bleven zonder medische hulp. Dunant kon dit niet aanzien en richtte met deze herinnering in het achterhoofd het Internationale Rode Kruis op.

In 1870 kwamen de hulpverleners van het Nederlandse Rode Kruis voor het eerst in actie tijdens de Frans-Duitse oorlog. Ook in Nederland hebben de hulpverleners van het Rode Kruis in 150 jaar vele duizenden mensen in nood kunnen helpen. Zo verleende het Rode Kruis hulp aan gewonden na het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen, bij de vuurwerkramp in Enschede, maar ook bij de watersnoodramp in 1953. Tijdens de treinkaping in 1977 bij De Punt verleende het Rode Kruis hulp aan gegijzelden. In 2015 en 2016 kwam het Rode Kruis massaal in actie toen in Nederland veel vluchtelingen aankwamen die opgevangen moesten worden. Ook in Venray is het Rode Kruis actief. Vanaf de locatie in de Clockert verlenen tientallen vrijwilligers bijna wekelijks eerste hulp bij evenementen. Het Rode Kruis is te zien bij onder andere de ijsbaan, de paardensport, de avondvierdaagse, judotoernooien en op de kermis. Ook in de noodhulpverlening hebben enkele vrijwilligers taken. Bij bevolkingszorg helpt het Rode Kruis mee mensen te evacueren en tijdelijk op te vangen.

Het Rode Kruis organiseert ook activiteiten waarbij mensen zelfredzaam worden gemaakt in tijden van nood. Denk daarbij aan EHBO-cursussen, reanimatiecursussen, workshops Veiligheid in en om het huis. Ook wordt voorlichting gegeven over noodsituaties zoals hitte of koude periodes en wat te doen als gevaar dreigt. Interesse in de activiteiten? Neem contact op via www.rodekruis.nl/venray of loop op dinsdagavond binnen op Bergweg 4 in Venray.


Watertappunt voor wandelaars

Venray | Dagelijks lopen vele wandelaars de singelroute van ruim 5 kilometer.

Sinds donderdag is op de route een openbaar drinkwatertappunt in gebruik genomen. Het kraanwater is een duurzaam alternatief is voor flessenwater. Wandelaars kunnen eenvoudig hun bidon of flesje eronder zetten en het vullen met schoon kraanwater. Het nieuwe watertappunt is gelegen bij de stretchtoestellen aan de Westsingel tegenover zwembad De Sprank.