Jan Steeghs is trots op zijn onderscheiding van de Nederlandse voetbalbond.
Jan Steeghs is trots op zijn onderscheiding van de Nederlandse voetbalbond. Foto: Henk Lammen

"Het plezier dat mensen beleven"

Oirlo | Jan Steeghs (63) uit Oirlo werd precies een week geleden door de Nederlandse voetbalbond (KNVB) onderscheiden als lid van verdienste. Meer dan veertig jaar zette hij zich in voor de voetbalsport, voor zijn cluppies DIS en SVOC'01, maar ook binnen het bestuurlijk apparaat van de bond. Hij werd door een KNVB-afvaardiging beloond met een oorkonde en medaille.

Door Henk Lammen

"Het was zeker een eer, een verrassing ook, maar daar doe je het niet voor", stelt Steeghs nuchter. Een flauwe glimlach verraadt stiekem dat hij trots is op de waardering voor zijn belangeloze inzet. Als broekie van 22 jaar werd hij al secretaris van DIS. Ruim 26 jaar en vervolgens nog eens twee jaar bij de fusieclub SVOC'01. In 2003 vond hij het welletjes. "Ik vond dat het tijd was voor vers bloed. Binnen een vereniging kan dat geen kwaad." Hij pikte de draad op als afgevaardigde van de KNVB voor de regio 3 in het district Zuid II. Voor de buitenwereld niet altijd even zichtbaar, maar in de praktijk was hij nadrukkelijk aanwezig. "Wel aan de andere kant van de tafel. Ik heb altijd geprobeerd om de belangen van de voetbalclubs in deze regio zo goed mogelijk te behartigen." Steeghs is dan ook terecht trots op de onderscheiding, maar meer nog op al die jaren als secretaris bij DIS en later SVOC'01. Met name de fusie tussen SV Castenray en DIS staat hoog op het lijstje van hoogtepunten. "Dat was een grote uitdaging. Ik ben er echt trots op wat wij als fusiecommissie bereikt hebben. De samenvoeging tussen beide clubs kwam zo harmonieus tot stand. En persoonlijk ben ik er trots op dat ik het logo van de nieuwe vereniging heb ontworpen." Dieptepunten waren er ook, zoals het overlijden van een jeugdlid op weg naar het voetbalveld. Het contrast in het jubileumjaar 1977 (50 jaar DIS) was enorm. "Het verdriet, de verslagenheid vanwege de dood van de jongen. Maar ook weer de verbondenheid in het dorp. Na goed overleg werd besloten de jubileumactiviteiten door te laten gaan. Er kwamen 2500 mensen naar een jubileumwedstrijd tegen het grote VVV. Dick Advocaat speelde de eerste wedstrijd voor de club. We hadden Sjaak Swart als gastspeler. Met een indrukwekkende minuut stilte."

Zijn stem stokt even. Alsof hij onbedoeld veertig jaar terug gaat in de tijd. Twee jaar geleden werd de 'kleine reus' uit Oirlo geveld door ernstige rugklachten. Hij besloot om een punt te zetten achter zijn activiteiten voor de KNVB. Met pijn in het hart, noodgedwongen. De stille kracht, bescheiden, maar met een tomeloze inzet en plichtsbesef moest zijn hobby vaarwel zeggen. Over zijn drijfveer om zich in al die jaren belangeloos in te zetten voor de voetbalsport hoeft hij niet lang na te denken. "Het plezier dat de mensen aan de sport beleven. En ik ben enorm blij en trots dat ik van dichtbij de groei van de vereniging heb mee mogen maken." Na enkele jaren van sukkelen, gloort er ook voor hem persoonlijk licht aan de horizon. Vorige week onderging hij met succes een rugoperatie. De eerste tekenen dat hij weer normaal kan functioneren zijn voorspoedig. "Ik ben van de hel in de hemel beland", glundert hij.