Lezing schrijfster Marcia Luyten

Venray | Op donderdagavond 20 april verwelkomen Adelbertvereniging en Literair Café Venray Marcia Luyten in Anno'54 in Venray. Luyten is econoom en cultuurhistoricus.

Ze werkt als schrijver, journalist, publicist en debatleider en woont bij Amsterdam. Luyten (Wijnandsrade, 1971) studeerde Bedrijfseconomie en Cultuur- en Wetenschapsstudies aan de Universiteit van Maastricht en volgde de Leergang Buitenlandse Betrekkingen aan Instituut Clingendael. Ze was van 1995 tot 2001 actief als schrijvend correspondent in Oeganda en Rwanda voor NRC Handelsblad (1995-1997) en de Volkskrant (1999-2001). Hierna is zij twee jaar actief geweest als diplomate van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast werkt ze als econome, cultuurhistoricus en debatleidster. Ze was een van de columnisten van de inmiddels opgeheven krant De Pers. Van eind 2006 tot begin 2010 heeft ze in Kampala (Oeganda) gewoond. In 2012 volgde Luyten Peter van Ingen op als VPRO-presentator van het televisieprogramma Buitenhof. Op 18 juni 2016 ontving zij de Brusseprijs voor haar boek Het geluk van Limburg over de geschiedenis van de steenkoolmijnen in deze provincie.

Het is de tweede keer in het bestaan van Adelbert en Literair Café Venray dat zij leden, seizoenpashouders en belangstellenden uitnodigen voor een lezing op één en dezelfde avond. Zowel Adelbertvereniging als Literair Café Venray slaagt er al jaren in interessante personen uit te nodigen voor een voordracht. Beide kiezen daarbij een verschillende invalshoek: Adelbert Venray richt zich meer op wetenschap en cultuur in het algemeen en het literair café spitst zich toe op het uitnodigen van schrijvers uit het Nederlandse taalgebied. Tijdens de pauze van de bijeenkomst die begint om 20.00 uur verzorgt Boekhandel Roojboek een boekverkoop en signeert Marcia Luyten haar boeken.


Bustocht Waals Pijl geannuleerd

Blitterswijck | De fanclub van Wout Poels annuleert de eerder aangekondigde busreis op woensdag 19 april naar de Waalse Pijl en de Muur van Hoei.

De reden voor het besluit is dat en Sky-renner Wout Poels uit Blitterswijck na zijn knieblessure nog niet klaar is om deze klassieker te rijden. Dat geldt ook voor de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik, die wedstrijd hij vorig jaar nog op zijn naam schreef. Poels traint op dit moment overigens weer volop. Wanneer hij weer in de koers zit, is nog niet bekend. De fanclub is wel van plan op zaterdag 1 juli naar de start van de Tour de France te gaan in de Duitse stad
Düsseldorf.


Nieuwe luisterboeken

Venray | De LuisterBieb-app heeft er ruim 200 nieuwe luisterboeken bij.

Spannende luisterboeken van David Baldacci en Stieg Larsson en interessante hoorcolleges van Govert Schilling en Leo Samama. De LuisterBieb biedt volop luisterplezier voor jong en oud. Met honderden luisterboeken in veel genres is er voor ieder wat wils. Zo zijn er naast luisterboeken van Marion Pauw, Suzanne Vermeer, Simone van der Vlugt en Baantjer ook romans van Tommy Wieringa, Jan Siebelink, Harry Mulisch. Jeugdboeken zijn er onder meer van Sjoerd Kuyper, Paul van Loon en Hanna Kraan. En wat te denken van luisterboeken uit populaire series als Broederband de Grijze Jager en Gossip Girl?

Voor wie zich liever verdiept in een college over geschiedenis, filosofie of over management zijn de hoorcolleges van experts als Bas Haring, Maarten van Rossem, Midas Dekkers of Stephen Covey een aanrader. Voor leden en niet-leden, de LuisterBieb is er voor iedereen. Een groot aantal luisterboeken is ook gratis voor niet-bibliotheekleden beschikbaar. Luisterboeken zijn te leen voor een periode van drie weken, waarna ze weer verlengd kunnen worden. Kijk voor meer informatie op de website www.biblionu.nl.


Freek Thoone verlaat Achilles'29

Leunen | Freek Thoone stapt na dit seizoen over van eerstedivisionist Achilles'29 naar eersteklasser AWC uit Wijchen. De 31-jarige aanvoerder had een aflopende verbintenis bij Achilles'29. Contractverlenging was voor hem geen optie. "Ik wil meer tijd besteden aan mijn werk en mijn gezin", meldt Freek Thoone. "Ik heb een fantastisch tijd gehad bij Achilles, maar de tijd is gekomen om een stapje terug te doen."

De combinatie tussen zijn werk als sportconsulent bij de gemeente Venlo en het voetballen bij Achilles werd volgens Thoone steeds lastiger. Hij is bezig aan zijn vijfde seizoen bij de Groesbeekse club, die mogelijk gaat degraderen uit de Jupiler League. De aanvaller uit Leunen kwam in 2012 over van SV Venray. Op de teller van Thoone, die dit seizoen tot één treffer kwam, staan tot dit moment 152 gespeelde competitiewedstrijden. Hij trof in totaal 43 maal doel voor de club uit Groesbeek. "Ik heb met een aantal clubs gesproken, maar bij AWC ga ik op een mooi niveau spelen en hoef ik maar twee keer te trainen. Ja, ik heb zin in een nieuwe uitdaging bij AWC, maar wil eerst positief afsluiten bij Achilles'29."


Match

Venray | Match voor Vrijwilligers is op zoek naar een vrijwilliger voor zorgboerderij de Hofsteeg. Dit ter ondersteuning van de dagelijkse gang van zaken, zoals ondersteunen bij koffie en maaltijden, het begeleiden van wandelingen en spelactiviteiten.

Wensen: graag met dementerende ouderen willen werkten en goed kan samenwerken. Beschikken over goede sociale vaardigheden en collegiale instelling. Match voor vrijwilligers, Dr. Poelsstraat 6, 5802 AX in Venray, telefoon (0478)516995, e-mail info@vrijwilligerswerkvenray.nl.