Kunstencentrum: geen hoofdprijs huur

VENRAY | Docenten en andere huurders die na de zomer aan de slag gaan in kunstencentrum Jerusalem hoeven niet de hoofdprijs te betalen. De gemeente heeft besloten geen kostendekkende huurtarieven in rekening te brengen. Om zo het gebouw niet uit de markt te prijzen.

Door Henk Willemssen

De jaarlijkse kosten van het gebouw bedragen 242.000 euro. Hiervan wil de gemeente als eigenaar 110.000 euro voor haar rekening nemen. De andere 132.000 euro moeten via huuropbrengsten terugkomen in de gemeentekas.

Het voormalige schoolgebouw aan de Heuvelstraat kent veel ruimtes, van groot tot klein. Het gaat om bijna 2.000 vierkante meter verhuurbaar vloeroppervlak. Er is uitgegaan van 300 verhuurbare dagen per jaar. Als alle kosten worden doorberekend dan zouden de tarieven per uur variƫren van 6,51 euro (kleine ruimte tot 25 m2) tot 20,13 euro (grote ruimte boven 100 m2).

Deze bedragen zijn te hoog voor de kunst- en cultuursector. Het gevolg zal zijn dat het gebouw amper gebruikt wordt en dat potentiƫle huurders opzoek gaan naar goedkoper onderdak. Daarom zijn de tarieven verlaagd naar 3,56 euro (kleine ruimte tot 25 m2) tot 11,02 euro (grote ruimte boven 100 m2). Deze tarieven zijn het advies van een werkgroep die is ingesteld om een plan van aanpak te maken voor het gebouw. Daar had de gemeenteraad in februari in een motie op aangedrongen. Om zo op tijd duidelijkheid te verschaffen aan de gebruikers voor het komende cursusjaar. De werkgroep bestond uit leden van de Cultura Venray, kunstencentrum Jerusalem en de gemeente. De gemeente wil als eigenaar dat het gebouw, na het vertrek van het kunstencentrum over enkele maanden, beschikbaar blijft voor kunst en cultuur en andere maatschappelijke doelen. Het gebouw kent momenteel een vrij lage bezettingsgraad van 20 procent. Vooral overdag staan veel ruimtes leeg. De begane grond en de eerste verdieping zijn goed bezet. In tegenstelling tot de kelder, tweede verdieping en zolder. Het streven is een bezetting van 40 procent. De huidige gebruikers worden gestimuleerd hun activiteiten in het pand voort te zetten. Zij krijgen ook als eerste de keuze om een ruimte te huren. Atelier Jerusalem en Dichterbij hebben al toegezegd na de zomer vaste huurder te blijven. In de huurtarieven is geen rekening gehouden met het gebruik van voorzieningen als muziekinstallaties, instrumenten of ovens. Die komen als servicekosten nog boven op de huurprijs.