Alternatief voor huisartsenpost?

VENRAY | Er komt wellicht een andere invulling voor de nachtelijke huisartsenpost (HAP) in Venray. Huisartsencoƶperatie Cohesie heeft met ingang van 3 april de HAP tussen 's avonds elf uur en 's ochtends acht uur gesloten. Patiƫnten uit de regio Venray kunnen voortaan alleen nog terecht bij de spoedpost in Venlo.

Wethouder Lucien Peeters (CDA) meldde vorige week in de raadsvergadering naar een alternatieve invulling te zoeken. Dit naar aanleiding van vragen van de SP. Ronald van Hal merkte op dat er in Venray veel zorginstellingen zijn die ingeschakeld kunnen worden. "Cohesie staat hiervoor open en is bereid naar een oplossing te zoeken."

Esther Hoppenreijs (D66) haalde aan dat de ambulancedienst 24 uur per dag voor spoed bereikbaar is. "Daar is altijd iemand aanwezig. Ook kan de ambulanceverpleegkundige worden ingezet."

Peeters reageerde dat hij met alle betrokken partijen in gesprek gaat om te bekijken wat er mogelijk is. Zorginstellingen moeten dan wel over hun eigen grenzen willen heenstappen. Andere regelingen, wetten en financieringen mogen geen obstakel meer zijn. "Grensoverschrijdend moeten we proberen iets te doen voor het welzijn van de burgers. In Venray zijn 's nachts op diverse plekken artsen en verpleegkundigen beschikbaar of bereikbaar. Bijvoorbeeld in verpleeghuizen. Die zijn ook in een andere rol in te zetten. Zo zijn er ook efficiencyvoordelen te behalen", zei Peeters. "Het streven is een andere invulling van de huisartsenfunctie in de nachtelijke uren." Hij verwachtte niet voor eind dit jaar met een alternatief te komen.