Gemeentehuis extra open?

VENRAY | Is er behoefte aan een tweede avondopenstelling van het gemeentehuis? Een meerderheid van de raad meent van wel en wil dat het snel geregeld wordt. CDA en D66 zijn terughoudender en willen eerst een onderbouwd plan zien.

Door Henk Willemssen

Martin Leenders (Samenwerking) zei in de raadsvergadering niet te willen wachten op een plan. "Dan zijn we weer zes weken verder. Het probleem speelt nu. Het moet op korte termijn geregeld zijn." Samenwerking pleitte al eerder voor ruimere openingstijden. Volgens Leenders zijn ambtenaren ook voor een extra avondopenstelling. Want burgers moeten vaak wekenlang wachten voordat ze op maandagavond terechtkunnen.

Voor een paspoort of identiteitskaart zou de wachttijd al vier weken zijn. Evenals de melding van een klacht over de openbare ruimte. Bij andere aanvragen, zoals een gehandicaptenparkeerkaart of een verhuizing, duurt het nog langer. "We zijn een dienstverlenende organisatie. Het gemeentehuis moet open zijn wanneer de klant er gebruik van wil maken", zei Leenders. Het geld kan volgens hem gehaald worden door in onrendabele uren de balies te sluiten. "Door bijvoorbeeld donderdagochtend dicht te gaan en dan donderdagavond open."

Samenwerking kreeg steun van de vijf oppositiepartijen. Waardoor de motie met een meerderheid van vijftien voor en twaalf tegen werd aangenomen. Het CDA vond dat er niet over een nacht ijs moet worden gegaan. Mogelijk is er nu sprake van een piek, terwijl er na de zomer wellicht geen tweede avond meer nodig is. "We willen hier eerst een kritisch naar kijken", zei Toon Loonen. Daan Janssen (D66) wilde eerst een voorstel zien voordat een definitief besluit wordt genomen. "Ik ben benieuwd naar de financiƫle en personele consequenties. Er moet eerst een gedegen voorstel komen, voordat we gaan schuiven met openingsuren."

Burgemeester Hans Gilissen reageerde dat hij wilde meedenken en eerst een plan wil uitwerken. Daar wilde Martin Leenders niet op wachten. "Ik hoef helemaal geen uitgewerkt plan. Regel het maar. Daarna zien we wel hoe we het betalen." Leenders sprak tegen dat het om een ondoordachte actie zou gaan. Het balies in het gemeentehuis zijn momenteel op maandag geopend van 12.00 tot 20.00 uur en op dinsdag tot en met vrijdag alleen 's ochtends van 9.00 tot 13.00 uur.