'Snelle herplant gekapte bomen'

VENRAY | PP2 en inVENtief dringen aan op een snelle herplant van de 171 illegaal gekapte bomen nabij de grote reclamemast aan de A73 aan de zuidkant van Venray.

De gemeente had toestemming gegeven voor het weghalen van dertien grotere bomen die in het zicht van de reclamezuil stonden. Ondernemer Harry Maessen heeft de fout erkend. Hij had onvoldoende toezicht gehouden op de bomenkap. De herplant moet binnen zes weken onder toezicht van de gemeente plaatsvinden. Carla Brugman (inVENtief) drong er dinsdag in de raadsvergadering op aan snel tot actie over te gaan. Vanwege de populatie vleermuizen en omdat bij enkele weken uitstel de kans kleiner is dat de bomen nog aanslaan.

Wethouder Ike Busser (Samenwerking) erkende dat haast geboden is. "De groene zone moet zo snel mogelijk worden hersteld. De bomen met kluit moeten in elk geval voor 1 mei de grond in. Na die datum is de kans groter dat ze niet meer uitlopen. Met het risico dat er herplant moet plaatsvinden."

Brugman wilde weten hoe het kon dat er zo veel bomen waren gekapt en wat er precies stond in de offerte van de uitvoerder. Volgens Ike Busser waren de dertien bomen niet vooraf gemerkt. In het bijzijn van Maessen hebben twee ambtenaren duidelijk aangegeven om welke bomen het ging.

"Er was geen offerte maar alleen een mondelinge opdracht van Maessen aan het bedrijf dat de kap uitvoerde", meldde Busser.

Op de vraag van Brugman wat de gemeente gaat doen om dit soort illegale bomenkap in de toekomst te voorkomen, reageerde Busser dat 'illegale handelingen nooit te voorkomen zijn.'