Weer minimale steun Glasweb

VENRAY | Net als negen maanden geleden was er opnieuw minimale steun in de gemeenteraad om garant te staan voor het glasvezelproject van GlaswebVenray. De coalitiepartijen CDA en Samenwerking kregen weer hulp van de VVD om aan een nipte meerderheid, veertien stemmen voor en dertien tegen, te komen.

In juni 2016 leek alles rond toen in dezelfde verhouding werd ingestemd met een garantstelling voor de investering van 17,5 miljoen euro. Er kwam een kink in de kabel doordat de gemeente mogelijk de fout inging met ongeoorloofde staatssteun. Na een verplichte selectieprocedure, die liep van 24 november 2016 tot 16 januari 2017, bleek GlaswebVenray de enige inschrijver. De garantstelling werd verlaagd naar 8,5 miljoen euro.

Dinsdagavond stonden de voor- en tegenstanders lijnrecht tegenover elkaar. Toon Loonen (CDA) wees erop dat de raad in 2011, toen glasvezel voor het eerst op de agenda stond, nog zo eensgezind was. Loonen zei er alle vertrouwen in te hebben dat de juiste procedure is gevolgd en dat de aanleg nu van start kan gaan. Theo Mulders (Samenwerking) betreurde het wel dat er inmiddels weer veel tijd is verstreken. Hij achtte het risico voor de gemeente klein. "Voor zo'n grote voorziening." Ingeborg de Barbanson (VVD) zei dat veel inwoners nog steeds helemaal geen internet hebben. "Dit is een onmisbare voorziening die overal in Venray moet komen."