Dorpsraden wijzen nieuwe opzet af

Maandag in het dorpsradenoverleg presenteerde Henk Loonen namens de gemeente de nieuwe opzet voor de ondersteuning van dorps- en wijkraden. De huidige contactpersonen verdwijnen. Er komen drie gebiedsmanagers voor in de plaats die de gehele gemeente Venray bestrijken. Eén manager krijgt alle dertien dorpen onder zijn hoede. Er komt een tweede gebiedsmanager voor het westelijk deel plus het centrum van Venray en een derde voor de oostkant, met onder meer de grote wijken Brukske en Landweert.

Door Henk Willemssen

Henk Loonen benadrukte dat het nog om een 'praatstuk' gaat. Momenteel bezoeken de contactpersonen van de gemeente de maandelijkse dorpsraadvergaderingen. Dat zal in de nieuwe opzet niet meer het geval zijn. Dat is ook het grootste bezwaar van het dorpsradenoverleg. "Eén persoon voor dertien dorpen is gewoon te weinig", meende voorzitter Theo Zegers. "De gemeente maakte een terugtrekkende beweging. Het wordt afstandelijker. Het informele contact en de korte lijntjes raken we kwijt."

Nu kunnen dorpsraden via hun contactpersoon vaak snel zaken geregeld krijgen. "Straks moeten we in het gemeentehuis weer zelf overal achteraan", vreesde Zegers.

Henk Loonen legde uit dat de nieuwe opzet te maken heeft met de nieuwe werkwijze in het gemeentehuis. Daarvoor is bijna twee jaar geleden een reorganisatie doorgevoerd. "De gemeente blijft achter bij de ontwikkelingen buiten", vertelde Loonen. "We moeten toe naar integraal werken, in plaats van denken in aparte afdelingen. We zijn nog niet tevreden over het tempo."

De nieuwe gebiedsmanager is vooral een verbinder. "Iemand die alle contacten onderhoudt en weet wat er speelt in zijn gebied", aldus Henk Loonen. De drie beoogde regio's zijn qua inwoneraantal vrijwel gelijk: tussen 12.000 en 15.000 mensen. "De problemen en dus ook de zorgvraag zijn groter in de wijken. In de dorpen wordt veel opgelost door elkaar aan te spreken en door sociale controle." Lucien Peeters (CDA) wordt de coördinerende wethouder omdat hij leefbaarheid in zijn portefeuille heeft.

Bij zelfsturing lopen de dorpen, die vaak beter georganiseerd zijn, voor op de wijken. "Wat we in de afgelopen jaren hebben opgebouwd, mogen we niet zomaar afbreken", stelde Zegers. Henk Loonen reageerde dat dat ook zeker niet de bedoeling is. "Voor de functie van gebiedsmanager willen we alleen de allerbeste mensen. Zodat het een succesverhaal wordt." De dorpsraden raakten niet overtuigd. "Als hier geen draagvlak voor is, dan gaat het niet door", concludeerde Loonen.