Kinderen tijdens een campagnedag vorig jaar; smullen van allerlei groenten
Kinderen tijdens een campagnedag vorig jaar; smullen van allerlei groenten Foto:

Groente… zet je tanden erin!

Net als in de rest van het land is overgewicht bij jongeren ook in Venray een behoorlijk gezondheidsprobleem. "We willen dan ook een gezondere leefstijl voor de Venrayse jeugd", zegt buurtsportcoach Hélène Troubleyn. "Daar zetten we actief op in. Het maken van ge­zonde keuzes moet een normale zaak worden. Hierdoor kunnen op langere termijn chronische ziekten en daaruit volgende hoge zorgkosten teruggedrongen wor­den."

De overgewichtscijfers in de regio Noord-Limburg liegen er niet om. Bij één op de tien kinde­ren is er sprake van overgewicht. Uit cijfers van de GGD blijkt ook dat minder dan de helft van de Venrayse jongeren tussen de 12 en 18 jaar dagelijks groente eet. Of er een direct verband bestaat, is niet helemaal duide­lijk. "Maar meer aandacht voor groente heeft hoe dan ook een positief effect op de gezondheid van onze kinderen", zegt Hélène Troubleyn. "Met elkaar maken we het eten van groente makkelijker en aantrekkelijker voor jonge kinderen. Jong geleerd is immers oud gedaan. Alle ideeën en hulp zijn daarbij welkom."

Leuke ideeën?

Heb je een leuk idee om ouders en jongeren te helpen bij het vinden van een gezonde leefstijl, of wil je meer weten? Neem dan contact op met de buurtsportcoaches via de gemeente, telefoon (0478) 52 33 33. Of kijk op www.venraybeweegt.nl.

Woningen aanpassen om te kunnen groeien

Aanpassen van de bestaande woningvoorraad aan de veranderende wensen van de woonconsument. Dat is een belangrijke doelstelling in de Woonvisie van de gemeente Venray voor de komende jaren, getiteld 'Transformatie van de woningmarkt'.

Verantwoordelijk wethouder Martijn van der Putten is tevreden over het stuk. Hij licht toe: "In het noorden van de provincie Limburg zijn drie gemeenten die tegen de stroom van krimp in nog groeien en één daarvan is Venray. De focus van de gemeente Venray ligt dan ook op het beantwoorden van de groeiende vraag naar woningen voor de komende jaren. Woningen die bovendien moeten aansluiten bij de nieuwe wensen van de woonconsument. De samenstelling van huishoudens verandert. Meer mensen gaan alleen wonen en gezinnen zijn kleiner dan in het verleden. De klant vraagt dus niet minder woningen, maar wel kleinere. Voor een belangrijk deel zijn die woningen er al, maar moeten we ze aanpassen, voor een ander deel moeten er nieuwe gebouwd worden."

Plannen aanpassen

In de woonvisie is ook aandacht voor het begrip planovercapaciteit. Opnieuw de wethouder: "Dat houdt in dat we meer plannen hebben dan nodig is. We willen die plannen terugbrengen, maar daar willen we maatwerk van maken. We gooien niet alles in de prullenbak. Venray kan immers nog groeien en daar hebben we ook plannen voor nodig. Het komt erop aan om waar dat nodig is de overcapaciteit om te zetten naar plannen die een bijzondere bijdrage leveren aan de woon- en leefkwaliteit van Venray. Maatwerk betekent dat we in sommige gevallen dus wel en in andere gevallen niet meewerken aan de uitvoering van bouwplannen."

Van der Putten sluit af met een oproep aan ontwikkelaars, woningcorporaties, investeerders, zorginstellingen en particulieren voor Venray: "De Woonvisie is een realistisch document, met ideeën die we kunnen waarmaken om in de nabije toekomst Venray een gemeente voor alle Venraynaren te laten zijn. Maar we doen het als gemeente niet alleen en dat kunnen we ook niet. De Woonvisie is van ons allemaal. "

De Woonvisie is deze week door het college goedgekeurd. De gemeenteraad bespreekt het document in de vergadering van 16 mei.