Biljarter René Dericks uit Venray  (links) onttroonde het aanstormend talent Jop de Jong als Nederland kampioen kunststoten.
Biljarter René Dericks uit Venray (links) onttroonde het aanstormend talent Jop de Jong als Nederland kampioen kunststoten. Foto: Rolf Slotboom

René Dericks Nederlands kampioen

Oosterhout | Biljarter René Dericks uit Venray heeft zondagmiddag het Nederlands kampioenschap kunststoten in de ereklasse gewonnen. De Venraynaar versloeg in Oosterhout in een spannende finale Sander Jonen met drie sets tegen twee (percentage 60.41 tegen 54,06).

De Venraynaar is dit seizoen prima op dreef. Hij schreef onder meer drie Grand Prix-wedstrijden in de hoogste klasse op zijn naam. Dericks nam de titel over van Jop de Jong, het aankomende talent dat in de halve finale werd verslagen door Sander Jonen met 3-1. "De druk zat er zeker op", zegt hij eerlijk. "Ik heb het me in de finale ook moeilijker gemaakt dan nodig was. De zenuwen speelden me zeker parten. Ik heb alles gewonnen, maar het behalen van de nationale titel is de kers op de taart. Deze wedstrijd moest ik winnen."

René Dericks pakte niet alleen het Nederlandse kampioenschap kunststoten, maar promoveerde zaterdagavond met het driebandteam van De Veemarkt uit Doetinchem ook nog naar de eredivisie. "Ik heb niet meegespeeld in de laatste wedstrijd, maar ben wel even naar Doetinchem gereden om mijn teamgenoten aan te moedigen en samen de titel te vieren. Ja, het was zeker een superweekend."

Als Nederlands kampioen heeft hij zich tevens geplaatst voor het wereldkampioenschap kunststoten, dat begin 2018 plaatsvindt in België.