Glasweb: kritiek op tunnelvisie

VENRAY | De tegenstemmers in de raad vielen dinsdag over het risico van 30 procent dat het glasvezelproject kan mislukken. Een tunnelvisie, luidde ook het verwijt aan de voorstanders.

"Die 30 procent risico is een aanname en niet onderbouwd", zei Henk Bisschops (PvdA). Carla Brugman (PP2) vond dat de gemeente zich op glad ijs begeeft. "Wij zijn voor snel internet, maar tegen geldverspilling. Deze tunnelvise valt niet uit te leggen." Ze hekelde ook de geheimhouding van de cijfers. Alleen in een besloten vergadering kon erover gesproken worden. "Wij willen de nieuwe raad niet met de nalatenschap van een miljoenentekort opzadelen."

Joep Gielens (SP) vond de gevolgde selectieprocedure een 'farce'. "Er is niet naar andere, minder risicovolle alternatieven gekeken." Gielens en Tino Zandbergen waren ervan overtuigd dat er nooit een 100 procent dekking komt. In de grote wijken Brukske en Landweert is de animo laag. "Die 100 honderd gaat nooit lukken", aldus Zandbergen. Daan Janssen (D66) vond het risico te groot voor de gemeente. "De kans van 30 procent dat het misgaat, is een aanzienlijk risico." Volgens D66 is het juridisch risico op staatssteun nog niet geheel geweken. "Het is alleen ingeperkt", aldus Janssen.