Afbeelding
Foto:

Biografie Petje Steeghs
(1886-1969)


Castenray | Peter Johannes (Petje) Steeghs werd op 5 juli 1886 geboren aan de Castenrayse Straat (nu Lollebeekweg) in Castenray als zoon van Johannes Steeghs en Johanna Baaten. Al op jonge leeftijd zette hij zich in voor de agrarische sector in Castenray. Hij trouwde op 24 april 1913 in Venray met Maria Hendrika (Drika) Litjens, geboren op 24 juni 1888 in Sevenum. Ze gingen in Castenray wonen en kregen zes kinderen.

Petje Steeghs was de oprichter en eerste voorzitter van de Boerenbond Oirlo-Castenray en van de fok- en controlevereniging 'Vooruit'. Het was voor een groot gedeelte aan Petje Steeghs te danken dat Castenray in 1922 rectoraat werd en in 1933 verheven werd tot zelfstandige parochie.

Bij de oprichting van het rectoraat trad hij toe tot het kerk-/schoolbestuur en hij bleef deze functie ook vervullen toen Castenray parochie werd.


In 1935 werd hij gemeenteraadslid en hij bleef dat tot oktober 1965, toen hij naar het bejaardencentrum in Horst vertrok. Uit de verslagen van de gemeenteraadsvergaderingen uit die jaren valt op te maken hoeveel hij voor Castenray betekend heeft.

De school, de kerk, een voetbalveld, landbouwaangelegenheden, de riolering, de straatverlichting, de kleuterschool, de ruilverkave-ling, de boerenbond, de boerenleenbank, de verbetering van de wegen, enz., enz. Overal leverde Petje een bijdrage. En hij was zeer vasthoudend en strijdbaar, hetgeen bij verschillende personen leidde tot onbegrip en waardoor hij ook op de nodige tegenstand kon rekenen. Maar hij liet zich er niet door uit het veld slaan.


Ook op het persoonlijke vlak moest Petje de nodige tegenslagen verwerken.

In 1934 werd zijn 8-jarige zoon Gerrit aangereden door een auto en overleed aan zijn verwondingen. In 1939 overleed zijn echtgenote Drika Steeghs-Litjens op 50-jarige leeftijd.

In 1944 hertrouwde Petje met Anna Maria (Anna) Henckens, geboren 5 juli 1886 te Blitterswijck.

In mei 1959 kreeg Petje Steeghs in het Patronaat te Castenray uit handen van deken Loonen van Venray de pauselijke onderscheiding 'Pro Ecclesia et Pontifice'.

Petje kreeg deze onderscheiding vanwege zijn 25-jarig lidmaatschap van het kerkbestuur en zijn verdiensten op maatschappelijk en sociaal terrein, als grote stimulator van de stands- en vakorganisaties en als animator van alles wat er in Castenray gebeurde.

Op 18 december 1960 kreeg Petje de gouden eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg deze onderscheiding vanwege zijn 44-jarig voorzitterschap van de Fok- en Controlevereniging Oirlo-Castenray. Hij stond immer op de bres voor de belangen van de veeteelt in de gemeente Venray.


In het najaar van 1965 nam Petje na 30 jaar afscheid van de gemeenteraad. Hij verhuisde naar Berkele Heem in Horst en mocht volgens het reglement niet meer in Venray als raadslid fungeren.

Er werd hem bij zijn afscheid nog een cadeau in het vooruitzicht gesteld en dat werd hem namens het gemeente-bestuur aangeboden door burgemeester Custers.

Dit gebeurde tijdens de plechtige raadsvergadering op Koninginnedag 1966.

Het cadeau bestond uit een wandbord met het wapen van Venray en de jaartallen 1935-1965 met 'PJ Steeghs'.

Petje Steeghs overleed op 3 november 1969 in Horst.