Suzanne van Snippenberg toont trots met haar dochtertje Mayla het nieuwe boekje.
Suzanne van Snippenberg toont trots met haar dochtertje Mayla het nieuwe boekje. Foto: Henk Lammen

Hoe verwerk je prikkels?

Venray | Suzanne van Snippenberg uit Venray presenteert op donderdag 13 april haar boekje De gids over prikkelverwerking bij kids. Zij doet dit met een lezing in de Bibliotheek Horst. De avond begint om 19.30 uur. "Kort gezegd vertel ik hoe ouders en opvoeders hun kinderen kunnen helpen om 'overprikkeling' te voorkomen", zegt Van Snippenberg over haar praktische boekje in zakformaat.

Door Henk Lammen

De uitgave van Suzanne van Snippenberg is uitgegeven door Scrivo Media en is een van de tien boekjes in de Kanguru-serie. "De serie is speciaal ontwikkeld om ouders, leerkrachten en andere verzorgers op een praktische manier te helpen kinderen zo goed mogelijk te begeleiden", zegt de 33-jarige Venrayse. Zo verschenen al eerder gidsen over onder andere hooggevoelige kids, hoogbegaafde kids, emoties bij kids, autisme bij kids en Als jongeren rouwen. Een ding hebben alle uitgaven gemeen. Van Snippenberg: "In de boekjes staan praktische (beweeg)tips waar ouders mee aan de slag kunnen. Geen moeilijk boekwerk met lappen tekst, maar kort en krachtig een probleem aanpakken aan de hand van tips." In het boekje van Van Snippenberg staan 80 tips die gerelateerd zijn aan prikkelverwerking bij kids. "Prikkelverwerking heeft iedereen", stelt de auteur, "Kinderen krijgen de hele dag prikkels binnen. Zaken die ze horen, zien, voelen en ruiken. Het is belangrijk om deze prikkels goed te kunnen verwerken, te reguleren. Niet alle kinderen kunnen dat. Om zich te leren concentreren op school als ze daar moeite mee hebben. Of hoe pak je irritaties thuis aan. Of kinderen die niet kunnen stilzitten. Hoe kun je hen handvatten aanreiken om daar mee om te gaan."

Niet alle kinderen kunnen hun prikkels goed verwerken. Dat kan zich op verschillende manieren uiten. Het ene kind ontploft om alles wat in zijn omgeving gebeurt, de ander trekt zich terug in een schulp of krijgt lichamelijke klachten als buikpuin, hoofdpijn of misselijkheid. Een pasklare oplossing voor de verwerking van prikkels is er dan ook niet. "Het lichaam geeft heel mooi aan wanneer een kind onder- of overprikkeld raakt. Het is een fijne manier om juist dat lichaam te gebruiken om een kind weer lekkerder in zijn of haar vel te laten zitten." Suzanne van Snippenberg verduidelijkt met de eerste tip in het boekje: ontladen. "Niemand kan de hele dag alles opslaan en geconcentreerd blijven. Daarom is het belangrijk te ontladen, maar wel op een wijze die niets of niemand pijn doet, of schade toebrengt. Ontladen kan op heel veel manieren. Bewegen, krassen, slaan als je wilt slaan. Maar dan wel op een boksbal, of een kussen. Lekker de frustraties laten gaan. Aan de hand van een ontlaadlijst kunnen ze zelf bepalen hoe ze ontladen. Dat is heel persoonlijk."

Naast Van Snippenberg verzorgt ook auteur Susan van Asten een lezing over emoties bij kinderen. Van Asten uit Horst heeft in dezelfde reeks van uitgeverij Scrivo Media het boekje De gids over emoties bij kids uitgebracht. Emoties mogen er zijn, maar wat doe je als jouw kind veel last heeft van bijvoorbeeld angst of boosheid? Susan geeft de aanwezigen een nieuwe kijk geven op emoties bij kinderen.

Inschrijving vooraf is gewenst. Dit kan door een mailtje te sturen naar uitgeverij Scrivo Media (lezingen@boekenmetgevoel.nl).

.