Termijn Polenhotel loopt

LEUNEN | Op vrijdag 31 maart is de bezwaartermijn ingegaan voor de ontwerpvergunning van het Polenhotel aan de Leunseweg in Leunen. Tot en met donderdag 11 mei kan iedereen een bezwaarschrift indienen bij de gemeente.

Door Henk Willemssen

Dit kan op twee manieren: bij het college en de gemeenteraad. Het college gaat over de vergunningverlening, terwijl de gemeenteraad een 'verklaring van geen bedenkingen' moet afgeven. Pas nadat de gemeenteraad toestemming heeft gegeven, kan het college de vergunning verlenen

Het college staat achter het plan van initiatiefnemer Hoex-Maessen voor huisvesting van 288 Poolse werknemers, hoewel huisvesting op bedrijventerreinen niet is toegestaan. Omdat het een herontwikkeling is en de ruimtelijke onderbouwing voldoet, wordt medewerking verleend.

Permanente bewoning is hier niet toegestaan. Dan zouden ook strengere geluidsnormen gelden dan bij een logiesfunctie. B en W vinden ook dat de locatie aan de noordkant van Leunen – qua ligging en bereikbaarheid – zich goed leent. Of er maatschappelijk draagvlak voor is, zal in de komende zes weken blijken uit de zienswijzen. Omdat het Polenhotel maatschappelijk en politiek gevoelig ligt, moet de gemeenteraad een verklaring van geen bedenkingen afgeven. De dorpsraad van Leunen – die een felle tegenstander is - heeft al met de acht fracties in de gemeenteraad gesproken. De dorpsraad zal zich niet in de juridische strijd mengen en vestigt zijn hoop op de raadsleden. Dorpsraden hebben een adviesfunctie en vangen vrijwel altijd bot bij de rechter omdat ze niet als belanghebbende worden beschouwd. Omwonenden in Leunen hebben een stichting opgericht om zich juridisch te kunnen verweren. De stichting heet Passend Plan Melkfabriek Leunen.

In de overeenkomst met de gemeente is opgenomen dat Hoex-Maessen de planschade moet betalen van buurtbewoners die hun vastgoed in waarde zien dalen.

Na 11 mei worden de ingediende bezwaren beoordeeld door de gemeente. Hiervan wordt een rapport opgemaakt dat naar de gemeenteraad gaat. Als de gemeenteraad de verklaring van geen bedenkingen heeft afgegeven, dan zal het college de omgevingsvergunning verlenen. Daarmee is de kous nog niet af. Want bezwaarmakers kunnen in beroep gaan bij de rechtbank of later nog hoger beroep aantekenen bij de Raad van State.