Herplantplicht na illegale bomenkap

VENRAY | De illegale bomenkap nabij de grote reclamemast aan de A73 aan de zuidkant van Venray blijft niet zonder gevolgen. De gemeente had aan Maessen Bedrijven toestemming gegeven om dertien bomen, die in het zicht staan van de reclamemast, te kappen.

Maessen ging rigoureus te werk en er woedde een enorme kaalslag waarbij liefst 171 bomen sneuvelden. inVENtief en PP2 stelden de kwestie aan de orde in de laatste raadsvergadering. Wethouder Ike Busser (Samenwerking) kondigde toen al aan dat er maatregelen zouden volgen. "Tegen alle afspraken in zijn er veel meer bomen verdwenen", erkende Busser.

Inmiddels hebben er gesprekken plaatsgevonden met Harry Maessen. Uptown Advertising, de initiatiefnemer van de reclamemast, is een onderdeel van zijn bedrijf. Maessen heeft de fout erkend en is bereid mee te werken aan compensatie. Er was onvoldoende toezicht op de bomenkap.

Naast de illegale kap is er nog een onrechtmatige daad gepleegd. Al het gekapte hout is verdwenen. De gemeente en Rijkswaterstaat zijn beide eigenaar van het perceel waar de kaalslag woedde. Het gaat in totaal om 200 kubieke meter gekapt hout. Gerekend tegen een verkoopwaarde van 40 euro per vierkante meter, betekent het een schadepost van 8.000 euro. Dit bedrag moet Uptown Advertising aan de gemeente betalen.

Daarnaast moeten er 135 bomen teruggeplant worden, waarvan vijftien grote inlandse eiken op een rij vanwege de vleermuizen. Alle bomen moeten afkomstig zijn van een gecertificeerde kweker. De herplant gebeurt binnen zes weken onder toezicht van de gemeente. Na een jaar wordt gekeken of alle bomen zijn uitgelopen. Afgestorven exemplaren moeten opnieuw geplant worden. Mogelijke boetes die opgelegd kunnen worden wegens schending van de Wet Natuurbescherming komen ook voor rekening van Uptown Advertising.


IVN-wandeling

Tienray | IVN Geijsteren-Venray houdt op zaterdag 9 april een publiekswandeling langs de Groote Molenbeek stroomopwaarts richting Tienray.

De wandeling start om 10.00 uur op het Raadhuisplein in Meerlo. Tijdens deze wandeling is water de rode draad. De deelnemers worden langs plekken gevoerd vanwaar het water zich een weg baant naar de Groote Molenbeek.

Via het Schuitwater en de Elshout gaat de wandeling naar het stroomgebied van de Groote Molenbeek.