Gezelligheid en sportiviteit gaan hand in hand tijdens de vierde editie van de singelloop.
Gezelligheid en sportiviteit gaan hand in hand tijdens de vierde editie van de singelloop. Foto: Henk Lammen (archief).

Singelloop blijft groeien

Venray | Op zondag 1 oktober vindt de vierde editie van de Venrayse Singelloop plaats. "We hebben inmiddels bewezen een blijvertje te zijn op de evenementenkalender in Venray", kijkt voorzitter Brendan Rijsdijk vooruit naar het loopevenement.

Door Henk Lammen

De singelloop is nog steeds een groeiend evenement. Vorig jaar stonden 1445 deelnemers aan de start. "Dat overtrof onze stoutste verwachtingen", zegt Rijsdijk. "Met name het aantal daginschrijvingen, 324, was mede door het goede weer bijzonder groot. Veel wandelaars ook die genoten van een mooie loop in een heerlijk najaarszonnetje. Uiteraard hopen we dit jaar opnieuw op meer deelnemers. We zitten nog steeds in de lift." In Venray is het lopen op de singels een begrip. Op ieder moment van de dag zijn er wandelaars en hardlopers te vinden. Jong en oud loopt het bekende rondje Venray om de dag een sportieve en gezellige invulling te geven. Voor Rijsdijk was dit gegeven een reden om een nieuw loopevenement te organiseren. In 2014 vond de eerste editie plaats, op 1 oktober is de vierde singelloop een feit. Stiekem is hij trots op het ieder jaar opnieuw groeiend aantal deelnemers. Toch krijgt de organisatie, die louter bestaat uit vrijwilligers, het niet cadeau. "We zijn nu al met het bestuur druk bezig met de voorbereidingen. Het uitzetten van de lopen, sponsorwerving, pr, het werven van vrijwilligers, het programma op de dag. Er staat ons de komende maanden nog veel werk te doen om de singelloop dit jaar de glans van de afgelopen jaren te geven."

Het bestuur is inmiddels uitgebreid met Jill Swinkels, de nieuwe secretaris. Michel Thomassen is verantwoordelijk voor de pr en de wandeltochten: "Dit jaar doen voor de derde keer wandelaars mee. In de afgelopen twee jaar is gebleken dat het een mooi onderdeel is van het evenement. Een prima aanvulling die recht doet aan het uitgangspunt van de Venrayse Singelloop, mensen stimuleren om te bewegen. Deelnemers uit de gemeente Venray, maar ook uit de hele regio." In vergelijking met editie 2016 zijn de te lopen afstanden dit jaar veranderd. "Ja, met name op verzoek van wandelaars hebben we nu een 5- en 10-kilometerloop in het programma opgenomen, waardoor de loop over 7,5 kilometer komt te vervallen. Voeg daarbij de 15 en 20 kilometer dan kunnen de wandelaars dit jaar kiezen uit vier afstanden. Er was echt behoefte aan een kortere afstand. Met de vijf kilometer hopen we een nog grotere groep wandelaars te bereiken." Drie jaar mocht het Jeugdsportfonds rekenen op een financiƫle bijdrage van het evenement. Dit jaar is gekozen voor een nieuw goed doel. "We gaan dit jaar Stichting Leergeld ondersteunen", aldus Rijsdijk. Een derde deel van het inschrijfgeld gaat in ieder geval naar de stichting. "Een lokaal doel dat ook beantwoordt aan ons uitgangspunt, mensen in beweging brengen. Door de aanschaf van materialen zoals een fiets, gymkleding of sportschoenen kunnen we kinderen, van wie de ouders het financieel moeilijker hebben, op weg helpen om ook sportief bezig te zijn." Door de verbouwing kon Schouwburg Venray vorig jaar niet fungeren als centrale accommodatie. Nu is de vernieuwde cultuurtempel echter weer het centrale zenuwstelsel voor organisatie en deelnemers. Rijsdijk: "Daar zijn we enorm blij mee. Het scheelt voor de vele vrijwilligers enorm veel werk omdat ze geen tent meer hoeven op te bouwen. Daarnaast kunnen we in de schouwburg beschikken over alle faciliteiten." Start en finish zijn dan ook weer op het Schouwburgplein. Nieuw is echter dat het parcours voor de kinderlopen wordt verlegd en de deelnemers aan de 5- en 10-kilometerloop apart van elkaar starten. "Het eerste is gedaan om de veiligheid van de kinderen te waarborgen", verklaart Rijsdijk de veranderingen. "En door de loopafstanden los van elkaar te koppelen, wordt het programma langer. Deelnemers en publiek krijgen daardoor, samen met alle omlijstende activiteiten, een breder evenement aangeboden. En het verhoogt de sfeer op het plein. Want naast sportiviteit is het belangrijk dat de singelloop vooral ook een sfeerevenement is."

De voorinschrijving voor de vierde Venrayse Singelloop gaat van start op 1 mei. Inschrijven kan dan via de website www.venraysesingelloop.nl.