Veel ideeën voor economische impuls

YSSELSTEYN | Ysselsteyn kent van oudsher een bloeiend ondernemersklimaat. Naast het bedrijventerrein en agrarische ondernemingen telt het Peeldorp veel winkels en andere voorzieningen in het centrum. Maandag in het dorpsforum was de vraag hoe ondernemend Ysselsteyn er over tien, vijftien jaar voorstaat.

Door Henk Willemssen

"Economie is een speerpunt uit het dorpsontwikkelingsplan", vertelde Willie Koonings. "We beschikken over veel ondernemingen die op loopstand bereikbaar zijn. Dat willen we graag in stand houden. Maar we moeten verder vooruitkijken. Om ervoor te zorgen dat we een bloeiende gemeenschap blijven." Koonings wil aan de slag met de nieuwe werkgroep economie. Het dorpsforum werd gevraagd ideeën, acties en initiatieven aan te dragen. En die kwamen er genoeg. Zo kan Ysselsteyn – tussen de grote plaatsen Deurne en Venray in – een regiofunctie vervullen. Zoals bij sport en uitgaan. Op het gebied van toerisme en recreatie valt er nog een wereld te winnen. De Duitse begraafplaats groeit naar jaarlijks 50.000 bezoekers. "Daar kunnen we als dorp de vruchten van plukken", stelde Paul Verhoeven. Iemand opperde om jaarlijks een groot evenement te organiseren. "Om Ysselsteyn te promoten en mensen uit de regio aan te trekken. Dit is goed voor de lokale ondernemers."

Het buitengebied verandert in rap tempo nu steeds meer agrariërs stoppen. Jan Classens wees op de keerzijde van verloederde leegstaande gebouwen en huisvesting van arbeidsmigranten. De sociale samenhang in straten en buurten staat onder druk. "Ook om criminaliteit op het platteland tegen te gaan, moeten we leegstand zien te voorkomen. Hier kunnen we een project van maken", stelde Classens voor. Het dorp telt ook kleine en startende ondernemers. Twan de Wit meldde dat er veel subsidies ('het geld klotst tegen de plinten') op de plank liggen. "We moeten alle subsidies voor kleine kernen in beeld brengen." Marika Houben pleitte voor krachtenbundeling. "Bijvoorbeeld samenwerken met secretariaat of vergaderruimte. Of om kleine ondernemers samen een goed plek te geven." Leo Potten opperde het idee om een loket te openen voor startende ondernemers.

Paul Verhoeven meende dat landbouw, als speerpunt van de dorpseconomie, beter benut kan worden. "We moeten een proeftuin worden voor innovatie. Zoals Vredepeel een proeftuin heeft voor de landbouwuniversiteit in Wageningen. Zoiets moet ook naar Ysselsteyn komen. Innovatie is een kapstop waar we veel aan op kunnen hangen."