Minder nieuwe leerlingen Raayland

Venray | Het Raayland College in Venray kan komend schooljaar 297 nieuwe leerlingen begroeten. Vorig jaar melden zich 385 nieuwe leerlingen aan op de Venrayse school.

Op 20 en 21 maart vonden de aanmelddagen plaats voor de scholen van LVO Noord: het Bouwens in Panningen, het Dendron College in Horst en het Raayland College in Venray. Zoals verwacht was er een afname in het aantal aanmeldingen vanwege de krimp.

Limburg is een zogeheten 'krimpregio' en heeft te maken met een afnemend aantal leerlingen. Op de ene school speelt dit meer dan op de andere school. Op het Bouwens starten komend schooljaar 270 brugklassers, op het Dendron College zijn dat er 336 en op het Raayland College in totaal 297. In totaal starten er 903 leerlingen op de drie scholen van LVO Noord. Dat zijn er minder dan volgens de prognose. De aanmeldingen van nieuwe leerlingen worden jaarlijks geanalyseerd. Deze analyse vindt binnenkort plaats.

LVO Noord is een cluster van drie scholen: het Dendron College in Horst aan de Maas, Het Bouwens in Peel en Maas en het Raayland College in Venray. Samen bieden ze een compleet onderwijsaanbod, van praktijkonderwijs tot en met gymnasium.


Subsidie wegen

Venray | De provincie Limburg trekt ruim 2,3 miljoen euro subsidie uit voor verschillende verkeersprojecten in de regio Noord-Limburg.

Een bedrag van 657.000 euro wordt geïnvesteerd in de verbetering van regionale bereikbaarheid. Zo worden in Venray de Spurkterdijk en de Beemdweg verbreed om ruimte te geven aan het landbouwverkeer. De grootste bedragen zijn bestemd voor verbetering en verlichting van fietspaden. Zo gaat er bijvoorbeeld bijna vier ton naar de aanleg van fietspaden in de gemeente Peel en Maas en wordt er fietsverlichting aangelegd op de Helenaveenseweg ter hoogte van Toverland. In totaal gaat ruim 1,2 miljoen euro naar aanleg en verbetering van fietspaden. Ruim 227.000 euro provinciale subsidie vloeit naar projecten om het gedrag van verkeersdeelnemers te beïnvloeden.

Het gaat dan om een groot aantal projecten waarbij de ANWB en VVN betrokken zijn zoals verkeerslessen voor jonge automobilisten, opfriscursussen voor senioren, de opleiding van verkeersbrigadiers en verkeersquizzen.


Molen Merselo bestaat 150 jaar

Merselo | Molen Nooit Gedacht in Merselo viert in 2017 het 150-jarig bestaan.

In het kader van dit jubileum gaan de vier molenaars Helma Michels, Lambert Michels, Wil Weijers en Mark Camps 150 uur achter elkaar draaien.

Ze beginnen om dinsdag 30 mei om 09.00 uur met een officiële handeling, de vang (de rem van de molen) wordt dan gelicht. De marathon eindigt op maandag 3 juni om 15.00 uur tijdens de Dag van de Wind. Dan wordt de vang er weer opgelegd.

Er zijn in die week dag en nacht rondleidingen mogelijk, zonder afspraak.


Onthulling monument WOII

Ysselsteyn | Op zondag 23 april om 14.00 uur wordt bij de inrit aan de Deurneseweg 173 in Ysselsteyn door de Stichting Historie Ysselsteyn een monument onthuld ter nagedachtenis aan twee vliegers van de Royal Canadian Airforce die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het dorp omkwamen.

De onthulling van het monument gebeurt door Tara Coulter uit Canada, een kleinkind van een van de omgekomen vliegers, Paul Emile Piché. Op 11 oktober 1944 moesten Paul Emile Piché en Arthur Horrell vanaf Grave naar Bussel en Antwerpen vliegen met een Auster-verkenningsvliegtuig.

De route kon via de bevrijde zone van Market Garden langs Vegchel en Eindhoven en vervolgens naar België. Om onverklaarbare reden kwamen zij echter boven bezet gebied in Ysselsteyn terecht. Zij waren de weg kwijt, want zij vlogen laag over, waarschijnlijk om herkenningspunten te zoeken, en waren daardoor een makkelijke prooi voor alles waarmee de Duitsers konden schieten. Het vliegtuigje en ook de piloten raakten in brand, waarna het vliegtuigje crashte en beide piloten omkwamen.

Tijdens de onthulling is er een fly-over van een oud Harvard-vliegtuig. Medewerking aan de ceremonie wordt ook verleend door muziekvereniging De Peelklank uit Ysselsteyn, die het Canadese volkslied ten gehore zal brengen.


Inbraak Venray

Venray | De politie is op zoek naar getuigen van een inbraak die in de nacht van donderdag op vrijdag plaatsvond aan de Kamperfoelie in Venray.

Rond 02.40 uur kreeg de politie een melding dat werd ingebroken in een taxibus in die straat. Na een korte achtervolging wisten agenten een 26-jarige man uit Venray aan te houden die voldeed aan het signalement van de inbreker. De verdachte is ingesloten in Venlo voor nader onderzoek. De politie verzoekt getuigen van de poging tot inbraak zich bij haar te melden.