Maatwerk waterkering

Broekhuizen | Het was geen optie om Broekhuizen met een gewone dijk te beveiligen. De aanleg van een reguliere dijk zou het aanzicht en uitzicht van het nu nog onbedijkte Maasdorp onevenredig aantasten. Samen met de bewoners is gezocht naar een oplossing waarbij de woningen konden worden beschermd en waarbij ook woongenot en het dorpsgezicht overeind bleven.

Dit heeft geresulteerd in een innovatieve maatwerkbescherming waarbij de bewoners zelf eigenaar zijn geworden van de waterkering. Na de hoogwaters van 1993 en 1995 bleef het oude Maasfront van Broekhuizen onbedijkt. Voor de gemeente Horst aan de Maas was beveiliging van het dorp een belangrijke voorwaarde voor deelname in de gebiedsontwikkeling.

Dat bleek geen eenvoudige opgave. Het aantrekkelijke aanzicht van Broekhuizen zou met een normale waterkering onevenredig worden aangetast. Bewoners en horecabedrijven aan de Maasoever namen samen het initiatief voor een passend ontwerp: een lagere kering, deels van glas, deels demontabel en precies aansluitend op tuinen en (horeca-)terrassen.

Bewoners en bedrijven hebben in hoge mate mee kunnen bepalen hoe de maatwerkkering op hun perceel uitgevoerd moest worden. De ruimtelijke kwaliteit van het dorpsfront werd bewaakt door Projectbureau Ooijen-Wanssum. Zo is per kavel binnen het beschikbare budget gezocht naar een kering die voldoet aan de technische eisen en ruimtelijke kwaliteit en is afgestemd op de wensen van de individuele eigenaar. Het resultaat is een harde kering in negen verschillende uitvoeringen die bij hoogwater door de bewoners zelf moet worden aangevuld met op maat gemaakte schotten.

Tijdens het ontwerpproces werd deze maatwerkoplossing al toegepast bij de bouw van een horecapand (Bij Christoffel). Projectbureau Ooijen-Wanssum en de eigenaar kwamen overeen dat het waterkerende deel van het pand kon worden betaald vanuit het budget van de gebiedsontwikkeling.

De inpassing van de kering komt de kwaliteit van het horecabedrijf, het terras en het aanzicht van het dorp ten goede en voldoet tevens aan alle technische en kwaliteitseisen van het project.

De kering komt na aanleg in eigendom van een door de bewoners en bedrijven opgerichte vereniging van eigenaren. Dit betekent dat de bewoners samen verantwoordelijk worden voor beheer en onderhoud. Vandaag tekenen de bewoners een overeenkomst voor beheer en eigendom van de kering na oplevering. Voor zover bekend is het uniek dat burgers eigenaar worden van hun eigen hoogwaterbescherming. De kering moet medio 2019 klaar zijn.


AutoCrossClub 't Veule 40 jaar

Veulen | AutoCrossClub 't Veule viert in het weekend van zaterdag 1 en zondag 2 april het 40-jarig bestaan.

Op zaterdag staat de Nijsen/Granico Avondcross op de rol. Van 19.00 tot 01.00 uur strijden teams erom wie de meeste ronden rijdt. Op zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur zijn er kwalificatieronden voor de avondcross en rijden er groepen jeugd en sprinters. Vanaf 18.00 uur begint de voorstelronde voor de avondcross. In de feesttent treedt vervolgens de feestband Rats
op.

Op zondag staan de reguliere wedstrijden die meetellen voor het kampioenschap van de ASUZ op de agenda. Op zondag beginnen de wedstrijden om 11.00 uur. Het circuit ligt aan de Lorbaan in Veulen. AutoCrossClub 't Veule werd in 1977 door een groepje enthousiastelingen opgericht in het café in Veulen. Harrie Verhoeven en Ben en Elly Swaghoven waren fanatiekelingen in crossen en in besturen. In de beginjaren werd er in Veulen gecrost en deze wedstrijden trokken veel toeschouwers.

In de jaren '80 werd er samen met clubs uit Oirlo of Castenray een plaatselijke cross georganiseerd. Iedere buurt had wel een crossteam en op zondagmorgen ging die onder politie-escorte naar de baan. Vanaf de jaren '90 moesten alle gemotoriseerde sporten naar circuit de Peel, tot teleurstelling van de autocrossclub want een cross in eigen dorp leeft veel meer.

Vanaf 2002 kreeg het bestuur van de vereniging weer toestemming van de gemeente om in het dorp een wedstrijd te houden. In dat jaar bestond de club 25 jaar en hield een weekend met een cross van drie uur.