De Venrayse aanvaller Dimitris Touratzidis in een sprintduel met Volharding-verdediger Daan Albers (rechts). Foto: Lotte Kamphuis

Volharding verrast Venray

Volharding-Venray 4-2 (0-2).

Doelpunten: 20. Dimitris Touratzidis 0-1; 30. Dimitris Touratzidis 0-2; 48. Jasper Lenkens 1-2; 51. Jasper Lenkens 2-2; 66. Marc van Rens 3-2; 73. Jasper Lenkens 4-2. Scheidsrechter: Kok (Maastricht). Toeschouwers: 600. Gele kaart: Wouter Evers, Jip Verstegen, Mark Blenckers (Volharding), Dimitris Touratzidis, Jordy Wismans en Abe Stiphout (Venray).

Volharding: Vullings; Evers, Gerrits (46. Van Rens), Kessels en Albers; Schepens, Verstegen, Beurskens en Blenckers; Lenkens (89. Van den Bosch) en Brouwer (46. Tissen).

Venray: Strumpen; Gielens, Koenen, Wismans en Van der Waerden; Pelzer (72. Peeters), Stiphout en Kersten (72. Janssen); Deenen, Touratzidis en Shala (78. Tastan).

Door Henk Willemssen

VIERLINGSBEEK | Na de 0-2 achterstand maakte Volharding na rust een opmerkelijke comeback in de thuiswedstrijd tegen Venray in de eerste klasse D. De Vierlingsbekers trokken na de thee met enthousiast spel de derbywinst naar zich toe: 4-2. Wellicht dat Venray, met de veilig ogende 0-2 voorsprong, wat te lichtzinnig aan het tweede bedrijf begon. Want binnen zes minuten stond Volharding alweer op gelijke hoogte.

Het in vorm verkerende Venray verscheen als grote favoriet aan de aftrap op het zonovergoten sportpark Soetendaal. "Deze derby is een duel op zich", zei Volharding-trainer Sjoerd van der Coelen vooraf. "Zo'n wedstrijd tegen de grote broer leeft hier enorm. We zullen vooral moeten opletten voor de messcherpe counters van Venray, dat voorin drie toppers heeft lopen." De in degradatiegevaar verkerende thuisploeg greep vanaf het beginsignaal het initiatief. De gedreven Vierlingsbekers vertoefden grotendeels op de Venrayse helft. Er was wel dreiging en er kwamen enkele corners maar echt benauwde momenten speelden zich niet af voor het Venrayse doel. Na twintig minuten kwam de openingstreffer aan de overzijde uit de lucht vallen. Dimitris Touratzidis ontving de bal in de zestien uit een inworp. De Griekse spits had even de ruimte hij haalde schitterend uit: 0-1.

Volharding liet zich niet ontmoedigen en bleef met verzorgd aanvalsspel het vijandelijke doel bestoken. Jasper Lenkens kon net niet een diepe bal van Mark Blenckers verzilveren. Na een halfuur leek de derby – tegen de verhouding in – beslist. Linksback Ruben van der Waerden knalde van afstand op de lat en de attente Touratzidis tikte de 0-2 binnen.

Van der Coelen bracht na de thee met Marc van Rens en Rick Tissen twee verse aanvallers in het veld. Een teken dat Volharding nog wat van plan was. Al snel ontsnapte Tissen op links. Hij legde de bal terug op Jasper Lenkens die de 1-2 binnenschoot. Drie minuten later gaf Mark Blenckers vanaf de linkerkant een voorzet en opnieuw stond Lenkens op de juiste plek. De aanvaller kopte de 2-2 binnen en wederom zag de Venrayse defensie er niet goed uit.

De derby werd grimmiger en arbiter Max Kok begon met gele kaarten te strooien. De spanning nam toe want de wedstrijd lag weer helemaal open. Halverwege de tweede helft verzond ex-Venraynaar Tom Kessels van achteruit een diepe bal op de sterk ingevallen Rick Tissen. De rappe aanvaller haalde op links de achterlijn en trok de bal voor het doel waar Marc van Rens, de andere invaller, toesloeg: 3-2.

Het de laatste tijd zo makkelijk scorende Venray moest nu vol in de aanval. Wesley Deenen ging binnen de zestien neer in een duel met Daan Albers. Kok zag er geen penalty in. Vlak nadat Venray-trainer Stef Sijbers met een dubbele wissel ingreep, viel de beslissing na een misverstand in de defensie. Ruben van der Waerden kopte terug op de uitgelopen doelman Jordy Strumpen die niet meer bij de bal kon. Jasper Lenkens zei dankjewel en schoof de bal in het lege doel: 4-2. Venray zette aan voor een slotoffensief. Keeper Job Vullings maakte een doelpoging van Wesley Deenen onschadelijk. De tijd tikte weg in het voordeel van de Vierlingsbekers die juichend het allerlaatste fluitsignaal begroetten.