Licht; een vertelling

Venray | Je kunt Licht; een vertelling als een sprookje lezen of als een spirituele levensreis: hoe dan ook is het een bijzonder boek. Het geeft nieuwe woorden aan een millennia oud en universeel verhaal. Licht is te boeken als indrukwekkende vertelling en er is een website waarmee het boek ook voor kinderen toegankelijk te maken is. De rode draad: we kunnen alleen maar werkelijk leven als we de verbinding zoeken met onszelf en al het andere. Het tegenovergestelde van het denken in termen van grenzen, muren, competitie, concurrentie en vijanden!

Licht; een vertelling is opgebouwd in korte dialogen, elk rondom een vraag of thema. Licht en de mens zijn de personages. Eerst speelt en ravot Licht met het kind, dat nog fris tegen de wereld aankijkt. Ze praten over 'de geheimen van groot worden': over je hart volgen, over je plaats innemen in de wereld en over verbonden zijn met de aarde en met elkaar.

Nadat het kind is opgegroeid, praat het als volwassen mens met Licht over 'de geheimen van het donker': over de grote thema's van leven, lijden, sterven en zingeving. Om de wereld zonder angst tegemoet te treden, is het belangrijk dat je verbonden bent met jezelf. Maar wie ben je? Wat is je droom? Wat is je talent? En hoe zet je dat in? Er is moed en geduld voor nodig om te worden wie je bent. Waar liggen je prioriteiten en hoe maak je de goede levenskeuzes? Eén ding is zeker: het is van belang dat jij jouw unieke zelf wordt, want: zonder jou is de wereld niet compleet. Dat geldt natuurlijk ook voor alle anderen… Religie heeft twee kanten: een zachte kant en een grimmige kant. Dat de grimmige kant zo vaak de overhand krijgt, is een bron van oorlog. Wie naar de zachte, mystieke kant kijkt, ontdekt dat alle mythen en religies uit eenzelfde menselijke ervaring stammen. Elk volk heeft die ervaring verwerkt in een eigen verhaal dat bedoeld is om de vrede en het samenleven in de gemeenschap te waarborgen. In onze tijd is de wereld zo klein geworden dat je mag spreken van één grote mensengemeenschap. We hebben een gemeenschappelijk verhaal nodig waarin iedereen zijn eigen rol mag spelen. 'Licht; een vertelling' probeert zo'n verhaal te zijn. Onder andere voor wie geen aansluiting (meer) vindt bij een religie, maar toch graag beelden en woorden krijgt aangereikt om kinderen spiritueel of verbindend op te voeden. Hoe we ons verbonden voelen met de kosmos heeft consequenties voor ons dagelijks leven. Bijvoorbeeld heel aards op het gebied van milieu, maar ook: hoe ga je om met rouw? 'Licht; een vertelling' laat ruimte voor lezers met en zonder geloof in een hiernamaals.

Licht; een vertelling is verkrijgbaar bij Roojboek aan de Schoolstraat 36-38 in Venray, telefoon 0478-728000, of online te bestellen via www.roojboek.nl. Prijs: 12,50 euro. Het is geschreven door Monique van der Zanden en uitgegeven door De Wereldboom, Vortum-Mullem. Meer informatie over het boek en de Vertellingen: www.lichtvertelling.nl.


Eerste lustrum Mee-Eetpunt Merselo

Merselo | Op 2 april 2012 werd er voor het eerst samen gegeten bij het Mee-eetpunt Merselo.

Een initiatief van KBO Merselo als aanloop naar een eigen dagopvang-/ontmoetingsmogelijkheid, die de gemeente in het kader van de WMO in ieder dorp en/of wijk wilde realiseren voor kwetsbare burgers en ter voorkoming van eenzaamheid. Denk hierbij vooral aan alleenstaanden en gehandicapten. Ook de dorpsraad van Merselo was hierbij betrokken, maar heeft de regie bij KBO Merselo gelaten.

Met enige scepsis begon de KBO met de organisatie. Met Frank Welten van zaal 't Anker werden afspraken gemaakt dat op maandagmiddag zijn keuken gebruikt mocht worden voor te koken en de Zonnezaal was beschikbaar tot 19.00 uur. Een damesvriendengroep, aangevuld met enkele anderen, gaf aan op vrijwillige basis wel te willen koken. Omdat in eerste instantie op een minimale deelname werd gerekend, werd de dorpsraad bereid gevonden om er in ieder geval te zorgen dat er minstens twaalf deelnemers kwamen eten. Dit om de kosten per persoon betaalbaar te houden. Het werd echter een buitengewoon succes. Om te beginnen was van een maximum aantal deelnemers van vijftien personen uitgegaan. Dit werd de eerste keer al gehaald en er is nooit een beroep op de dorpsraad gedaan om bij te springen.

Om een eigen identiteit te ontwikkelen heeft Jos van Rheden een logo ontwikkeld en dat vormt steeds de kop van de berichten van het Mee-eetpunt. In de loop van de jaren is het maximum aantal van vijftien deelnemers losgelaten en nu zijn het er vaak meer dan 25. Vanaf 16.30 uur komen de eters binnen om te beginnen met koffie of thee. Rond 17.00 uur wordt een eenvoudig driegangendiner opgediend. Een geweldig succes, mede mogelijk gemaakt door de vrijwilligsters. Na ieder etentje is er lof over het lekkere eten wat op tafel komt. Door de betrokkenen bij het Mee-eetpunt Merselo wordt steeds geprobeerd om iets extra's toe te voegen. Zo is er thans hulp vanuit de etersgroep die vooraf de tafels dekken en zorgen voor de koffie. Dit vergroot het 'samengevoel' en is bovendien handig voor de kokers. Ook kan men na het eten langer blijven zitten omdat de Zonnezaal de hele avond
vrij is.

Rond Kerstmis werd een diner verzorgd door kookgroep De Kéls, een kookworkshop van Frank. Op maandag 3 april wordt extra aandacht besteed aan dit eerste lustrum door een feestelijk tintje te geven aan het etentje. Zo wordt er een extra gang geserveerd, en gezorgd voor een feestelijk drankje vooraf en na
afloop iets lekkers bij de koffie. Iedereen die wil genieten van een lekker etentje en de bijbehorende gezelligheid, kan zich opgeven tot 31 maart bij Harry van der Zanden via telefoon 546398. Iedereen is vanaf 16.30 uur
welkom.