Afbeelding
Foto:

Opening seizoen De Peelstreek

Ysselsteyn | Museum De Peelstreek in Ysselsteyn opent op zondag 2 april om 13.30 uur de deuren voor het komende seizoen.

Behalve op afspraak is het museum alle zaterdagen van 13.30 tot 16.00 uur geopend in de periode april tot en met oktober. Bij gelegenheid van de opening wordt dit jaar een expositie gehouden van miniatuurtrekkers, landbouwwerktuigen en miniatuurstoommachines.

Toon van Hoof uit Vredepeel en Johan Romme uit Ysselsteyn willen op deze dag hun verzameling miniatuurtrekkers laten zien. In de loop van de tijd hebben beiden een enorme verzameling opgebouwd van oude modeltrekkers tot hypermoderne. Ook aanwezig, met houten schaalmodellen, zijn Wim Bastiaansen uit Ysselsteyn en Joos Reintjes uit Leunen.

Tijdens deze open middag kan kennis worden gemaakt met de resultaten van hun ijver om van hout allerhande schaalmodellen uit met name de landbouw te maken. In de rij van miniaturen past ook de hobby van Jos Gommers uit Ysselsteyn. Hij is al vele jaren actief op het gebied van stoommachines in allerlei maten.

Van echt zeer kleine miniatuur tot schaalmodellen waarmee te rijden is. Vanaf midden 19e eeuw waren stoommachines het middel om de paardenkracht te vervangen. Zij werden gebruikt voor de aandrijving van diverse machines en locomotieven, Staande stoommachines werden ook gebruikt voor de aandrijving van dorskasten en bij de ontginning van de Peel om met behulp van lieren te ploegen.

Tijdens de tentoonstelling laat Jos Gommers een paar van zijn kunststukken zien. De ministoommachine die op de tentoonstelling staat heeft hem maar liefst 2000 uren gekost.