Ronde tafel over horeca-bv

VENRAY | De fractievoorzitters willen binnenkort een rondetafelgesprek houden over de horeca in Venray. Het gaat vooral over de commerciële bv-constructies van bijvoorbeeld Odapark en schouwburg.

Door Henk Willemssen

Ook andere gesubsidieerde organisaties, zoals gemeenschapshuizen, ontplooien steeds vaker commerciële horeca-activiteiten. Deze paracommercie is een doorn in het oog van de reguliere horeca vanwege de oneerlijke concurrentie met gemeenschapsgeld.

Burgemeester Hans Gilissen is al een paar jaar tevergeefs bezig om de partijen op een lijn te krijgen. Het lukte tot dusver niet tot overeenstemming te komen over een horecaconvenant met de Venrayse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. Sinds een jaar verkeert de zaak in een impasse. Vorige week kondigde Gilissen in het presidium, de vergadering van de fractievoorzitters, aan dat hij voor de zomer met een standpunt wil komen. "Ik ga binnenkort klare wijn schenken. Dat ben ik aan de belanghebbenden verplicht", meldde Gilissen. Hij zei bij voorbaat te weten dat zijn voorstel 'niet bij iedereen op applaus kan rekenen'. De gemeenteraad houdt sinds kort rondetafelgesprekken met burgers en belanghebbenden over een bepaald onderwerp. Als eerste was onlangs De Brier het onderwerp van gesprek. Voor de tweede discussieavond stond de energietransitie op de planning. Het leek de fractieleiders een goed idee om nu voorrang te geven aan de horeca. Waarbij alle voor- en tegenstanders hun zegje kunnen doen. Daarna neemt de gemeenteraad een besluit. Hans Gilissen stemde ermee in. Hij wacht met het voorstel totdat het rondetafelgesprek is geweest. De politiek hoopt dat er nu eindelijk een doorbraak komt na jarenlang moeizaam onderhandelen.

In 2014 kwam de kwestie aan het rollen bij de perikelen rond theatercafé De Artiest. De schouwburg ging het horecadeel weer in eigen beheer nemen. Ook gemeenschapshuizen, zoals De Baank in Leunen, hebben commerciële horeca-takken opgericht. Mede om het verlies aan inkomsten te compenseren. Want de gemeente Venray verstrekt vanaf 2018 geen subsidies meer aan dorps- en wijkgebouwen. De reguliere horecabedrijven eisen een gelijk speelveld en willen dat de gemeente strenger toeziet op de verstrekking van subsidies. De gemeente zegt op haar beurt dat ze weinig invloed heeft op de BV-constructies. De datum van het ronde tafelgesprek is nog niet bekend.