Fanfare Euterpe begeleidt neomist Sigfridus Ellerbeck.
Fanfare Euterpe begeleidt neomist Sigfridus Ellerbeck. Oude foto

Neomist Ellerbeck

Venray | Wanneer vroeger een neomist – een pas gewijde priester – zijn eerste H. Mis opdroeg, was het groot feest in het dorp of de stad.

De straat, waaraan de ouderlijke woning van de neomist lag, was feestelijk versierd en voor de woning stond een ereboog. Die stond ook bij de kerk waar de eerste H. Mis werd opgedragen en ook daar waren rondom de straten versierd. De neomist werd begeleid door familie, de buurt ('naobere'), allerlei verenigingen, bruidjes, schoolkinderen met hun leerkrachten en een heleboel andere belangstellenden.
Deze foto is gemaakt bij het inhalen van neomist Sigfridus Ellerbeck op woensdag 15 augustus 1906, Maria ten Hemelopneming. Hij loopt achter Fanfare Euterpe tussen zijn ouders. Zijn vader, de Venrayse huisarts dokter Ellerbeck, is herkenbaar aan zijn witte baard en hoge hoed. De familie Ellerbeck woonde toen in het herenhuis op de hoek Bontekoestraat/Hoenderstraat, het huidige Odeon.
Zoals gebruikelijk bij een dergelijk feest liep het halve dorp uit om getuige te zijn van deze heuglijke gebeurtenis. Met muziek van Fanfare Euterpe werd neomist Ellerbeck na zijn eerste H. Mis in de Grote Kerk van Venray begeleid naar zijn ouderlijk huis in de Hoenderstraat dat uiteraard versierd was. De hele straat was met groene berkentakken afgezet. Ter gelegenheid van deze plechtige gebeurtenis droegen de Euterpemuzikanten een bolhoed. Op de foto loopt voorop president Theodor van de Boogaart die aanwijzingen geeft om netjes in het gelid te lopen. De man rechts met baard en hoge hoed is directeur Jean Verheugen, de banketbakker uit de Grotestraat.
Foto: Gemeente Archief collectie Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray