Bezoek het Hol van de Leeuw

Venray | Op 11 maart is Het Hol van de Leeuw geopend, een werk-en ontmoetingsplek in het centrum van Venray.

Het Hol heeft een huiskameruitstraling en is van alle werkgemakken voorzien. Er zijn verschillende ruimtes per dagdeel of dag te huur voor onder meer training, workshop, overleg, therapie of expositie.

Het Hol van de Leeuw bevindt zich op de voormalige werkplek van ontwerper, fotograaf en dichter, Leo Creemers. De plek waar jarenlang prachtig werk is gemaakt is nu omgetoverd tot een ruimte waar creatieve en sociaal bewogen ondernemers onderdak vinden voor hun bedrijf, plan, idee, of droom. Vanuit het motto: wees niet bang voor je angst, elk risico is een kans om te groeien!

Op dit moment worden er werken getoond van kunstenaar en grafisch ontwerper Ruben Creemers. Het ongepubliceerde werk van zijn vader en de zoektocht naar zijn eigen stem als kunstenaar hebben als inspiratiebron gediend voor het maken van nieuw werk. De komende drie maanden zal een greep uit zijn creatieve proces te zien zijn. Het Hol is aanstaande zondag 26 maart geopend van 14.00-17.00 uur.


Jaarvergadering Antoniusveld

Venray | Wijkraad Antoniusveld in Venray houdt op woensdag 29 maart de jaarvergadering in het multifunctioneel centrum Brukske.

Wijkbewoners zijn welkom vanaf 19.30 uur. De vergadering start om 20.00 uur. De wijkraad wil de vergadering gebruiken om met de wijkbewoners alle ontwikkelingen rondom de wijk te bespreken.

Er verandert veel komende jaren rondom de wijk.

Op de agenda staan onder meer het jaarverslag 2016 en toelichting nieuwe ontwikkelingen, veranderingen om ons heen met Siemen Halbersma (gemeente Venray), opening winkelcentrum met ontsluiting Henri Dunantstraat en de bouwplannen op Vincent van Gogh Instituut.


Peuters azc naar Hummelburg in Blitterswijck

Blitterswijck | Op 3 april start een groep van tien peuters in een speciale azc-groep op peuterspeelzaal Hummelburg in Blitterswijck.

De kans dat deze kinderen met een taalachterstand aan het basisonderwijs beginnen is groot. Daarom heeft de gemeente Venray samen met het COA, basisschool St. Anna en Spring Kinderopvang besloten om peuterspeelzaalwerk met voorschoolse educatie aan te bieden voor de peuters die op het azc in Blitterswijck wonen. In een azc zijn doorgaans weinig goede opvangmogelijkheden voor peuters van ouders die deel willen nemen aan pre-inburgeringsprogramma's. Op het azc wordt geen professioneel peuterspeelzaalwerk of voorschoolse educatie aangeboden.

Er is voor peuters dus nauwelijks gelegenheid om een start te maken met het leren van de Nederlandse taal. Spring Kinderopvang biedt al peuterspeelzaalwerk in de Hummelburg voor de peuters uit Blitterswijck. De asielzoekerspeuters worden opgevangen in een aparte groep gedurende vier dagdelen per week. Op deze dagdelen werd nog geen gebruik gemaakt van de peuterspeelzaal. Op de peuterspeelzaal wordt gewerkt met een specifiek taalgericht programma in een gestructureerde veilige setting, afgestemd op kinderen die bij binnenkomst nog geen Nederlands spreken. Er wordt, net als in het basisonderwijs voor asielkinderen, gewerkt met een kleinere groep van circa tien peuters vanwege de specifieke doelgroep en het grote verloop door in-en uitstroom in het azc. Het peuterspeelzaalwerk voor de asielzoekerspeuters is een proefproject tot eind 2017 en wordt tussentijds geëvalueerd.


Gemeente: garant leningen GlaswebVenray

Venray | De gemeente Venray wil garant staan voor de geldleningen die GlaswebVenray aangaat voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in de hele gemeente.

Aan de garantstelling is een uitvoerige selectieprocedure vooraf gegaan met het oog op de regels voor staatssteun. Nadat de gemeenteraad zich in juni 2016 bereid had verklaard om financieel garant te staan voor GlaswebVenray is een procedure gestart om dit binnen de regels voor staatssteun te kunnen doen. Om iedere vorm van oneerlijke concurrentie uit te sluiten is in de afgelopen periode een concurrerende selectieprocedure gevolgd. De gemeente Venray heeft partijen opgeroepen om met een voorstel te komen om Venray van snel internet te voorzien. Aan deze oproep heeft slechts één partij gehoor gegeven: GlaswebVenray. Het plan van GlaswebVenray is aan een grondige beoordeling onderworpen om iedere vorm van staatssteun uit te sluiten. Een complexe klus. Wethouder Ike Busser spreekt van een unieke situatie. "De procedure die de gemeente heeft gevolgd is nieuw en nog slechts weinig toegepast. Bovendien wil GlaswebVenray de gemeente van een 100% dekkend glasvezelnetwerk voorzien, dus niet alleen in het buitengebied. Dit betekende dat de beoordeling van de complexe businesscase zeer zorgvuldig diende te gebeuren." Inmiddels heeft de gemeente zich ervan verzekerd dat de businesscase voldoende zekerheid biedt dat niet geoorloofde staatssteun wordt voorkomen. Als de raad op 4 april instemt met de garantstelling, kan GlaswebVenray zijn financiering regelen en de voorbereidingen treffen voor de uitvoering. De aanleg komt daarmee weer een stap dichterbij.