Afbeelding
Foto:

Taalmaatjes Syrië en Blitterswijck

Blitterswijck | Ruim een jaar geleden kwamen Haifaa en Mohamad Jawal Beik naar Venray.

Ze komen uit Aleppo in Syriƫ en volgen momenteel de inburgeringcursus. Sinds drie maanden zijn ze taalmaatjes van Henny en Truus Jenner. Henny en Truus meldden zich enkele maanden geleden bij Tabitha Penninkhof van de stichting Welkom op Weg.

Deze stichting brengt vrijwilligers die als taalmaatjes willen werken en Venrayse vluchtelingen met een verblijfsvergunning bij elkaar. Door samen Nederlands te spreken en samen dingen te doen, oefenen de vluchtelingen hun taallessen in de praktijk en leren ze beter Nederland en Venray kennen.

De familie Beik woont met twee van hun vier kinderen in de Bomenbuurt. Een zoon studeert momenteel in Aken en de oudste zoon verblijft nog in Libanon. Haifaa en Mohamad zijn beiden sportief en waren in Syriƫ topsporters.

Zij was kampioen hoogspringen en hij handbalcoach van het nationale team. Hij is nu hier actief bij handbalvereniging Manual en zij geeft aerobicsles in het AZC Blitterswijck.

De beide echtparen ontmoeten elkaar wekelijks, meestal bij de familie Beik. Vaak is dochter May van tien jaar ook aanwezig. Tijdens het gesprek komt ze terug uit de bibliotheek met zeven Nederlandse kinderboeken. Haifaa geeft aan deze boeken ook vaak te gebruiken om het Nederlands te oefenen.

Op de vraag hoe het maatjesidee wordt ingevuld, vertelt Henny dat hij regelmatig de krant en met name Peel en Maas meeneemt om samen te praten over wat er in Venray gebeurt.

Ook worden er regelmatig woordspelletjes gedaan. Er wordt vooral gesproken in de Nederlandse taal, maar soms moeten handen en voeten worden gebruikt om aan elkaar zaken duidelijk te maken.

Een topper is het samen eten. Haifaa en Truus kunnen goed koken en beide echtparen houden van lekker eten. Dus wordt er regelmatig samen gegeten: de ene keer bij Truus en Henny en de andere keer bij Haifaa en Mohamad.

Beide families hebben plezier in hun wekelijkse ontmoetingen. Ze hebben elkaar veel te vertellen en zo oefent de familie Beik echt het Nederlands.

Bovendien merken ze dat ze welkom zijn in Venray. Hun wens voor de nabije toekomst is passend werk te vinden in Venray of omgeving.

De werkgroep Vluchtelingen Welkom in Venray houdt op vrijdag 7 april weer een ontmoetingsbijeenkomst tussen vluchtelingen en andere inwoners van Venray.