Regiofinale verkeersquiz

Venray | Het verkeer wordt steeds drukker en kennis van verkeersregels is harder nodig dan ooit.

Verkeersongevallen met lopende en fietsende kinderen gebeuren voor ruim 90 procent binnen de bebouwde kom op minder dan een kilometer van huis. Daarom organiseert Veilig Verkeer Nederland district Limburg in navolging van de succesvolle eerste negen edities dit jaar voor de tiende keer de regiofinale in Noord-Limburg van de Verkeersquiz. Leerlingen van het basisonderwijs uit de verschillende gemeenten nemen het woensdagochtend 29 maart tegen elkaar op in De Witte Hoeve in Venray. Voor het derde jaar werden de voorrondes van deze quiz in een online opzet gespeeld. Leerlingen van groep 7 en/of 8 spelen hierbij de voorronde van de verkeersquiz in hun eigen klas. Dit geeft alle scholen de gelegenheid om met deze leerzame en spannende quiz mee te doen. Aan de lokale voorronde hebben 36 schoolklassen van 27 scholen meegedaan, dit zijn in totaal 981 leerlingen. De voorronde van de digitale verkeersquiz leverde vijf finalisten op: gemeente Beesel basisschool Bosdael winnaar eigen gemeentelijke voorronde, gemeente Venray basisschool De Bongerd, gemeente Horst aan de Maas basisschool De Brink, gemeente Horst aan de Maas basisschool De Doolgaard en gemeente Venlo basisschool 't Palet. De winnende school krijgt de beker en een plaats in de Limburgse finale op 15 juni.


Basisscholen trekken aan de bel

Venray | Ruim 300.000 basisscholieren in Nederland, Afrika, Azië en Latijns-Amerika deden woensdag mee aan de jaarlijkse actie Wij trekken aan de bel.

Ook kinderen in Limburg laten zich horen. Zo waren de basisscholen De Keg in Venray en De Meent uit Leunen deelnemers aan deze wereldwijde actie. Met één minuut herrie vroegen ze aandacht voor 22,5 miljoen leeftijdgenoten met een handicap op de armste plekken van de wereld die nu niet naar school kunnen.

In ontwikkelingslanden hebben 65 miljoen kinderen in de schoolleeftijd (6-17 jaar) een handicap. De helft van hen volgt geen onderwijs. In de armste landen gaat slecht 1 op de 10 kinderen met een beperking naar school.

De 'herrieschoppers' roepen beleidsmakers en anderen met invloed op om hier iets aan te doen. Wij trekken aan de bel, een initiatief van het Liliane Fonds, is in enkele jaren tijd uitgegroeid tot een internationaal evenement. In Nederland komen kinderen op bijna 600 scholen in actie. In Afrika, Azië en Latijns-Amerika zijn dit er bij elkaar meer dan 180.000 op 500 scholen.

Ook bekende Nederlanders en wethouders zetten zich afgelopen woensdag in voor de actie. In Limburg waren dit onder meer Ger van Rensch en Richard Verheul. Elders in Nederland versterken onder meer Jan Slagter, Marlou van Rhijn, Esther Vergeer, Minke Booij, Jaap Jongbloed en Jetta Klijnsma de 'herrieschoppers' op een school.


Presentatie cd Stef Classens

Veulen | Stef Classens uit Veulen presenteert met zijn nieuwe band Handed hun nieuwe cd op zondag 26 maart in poptempel Paradiso in Amsterdam.

In 2014 verwierf Stef Classens landelijke bekendheid door het televisieprogramma De Beste Singer Songwriter van Nederland te winnen. Ondanks dat hij vele optredens in het hele land mocht verzorgen, werd het een beetje stil rond Stef Classens. Voor hem zelf ook wat frustrerend. Maar hij heeft vervolgens heel bewust de tijd genomen.

Na het winnen van de titel De Beste Singer Songwriter van Nederland heeft Stef Classens een aantal shows mét band gedaan. Dat beviel beide partijen zo goed dat een andere koers ingezet werd.

De Veulenaar ging met de bandleden Bram Doreleijers en Ferry Lagendijk de studio in. Onder leiding van de bekende producer Wouter Budé kregen de door Classens geschreven nummers een soort van 'donkerder randje'. Stef Classens over de nieuwe cd en het ontstaan van Handed: "Het is alleen nu met een band in een andere uitvoering. Als je fan was van Stef Classens kun je dat ook van Handed zijn. Alle nummers op het album gaan over relaties tussen jongens en meisjes, vaders en zoons, vrienden, familie of omgeving. Over samen leven en de gevoelens die daarbij horen. Persoonlijk, maar je kunt iemand pas echt bereiken als je eerlijk bent. Soms is dat erg confronterend maar wordt het uiteindelijk ervaren als steun in moeilijke tijden. Een kleurplaat die je zelf in mag of moet kleuren."

Handed treedt op donderdag 23 maart (vanavond) om 19.00 uur akoestisch op bij Sounds in Venlo. Op zondag 26 maart vertrekt vanuit Veulen een volle bus naar Paradiso. Mogelijk wordt er nog een tweede bus ingezet. Informatie en aanmelding over vervoer gaat via Evi Timmermans,
telefoon 06-11500220.


Cultuurcafé Venray Divers

Venray | Cultura Venray houdt op maandag 27 maart vanaf 19.30 uur Cultuurcafé Venray Divers.

Tijdens dit derde cultuurcafé kan op een leuke manier kennis worden gemaakt met elkaars kunst en cultuur.

De avond biedt een gevarieerd programma met twee interessante, korte presentaties, muzikale intermezzo's uit verschillende culturen waaronder Turkije en Syrië, en als finishing touch hapjes van een voormalig topkok uit Damascus. Het Cultuurcafé sluit af met een netwerkborrel. Doe ideeën op, wissel gegevens uit en ga geïnspireerd naar huis.

De avond vindt plaats in 't Oud Postkantoor aan de Patersstraat 1-3 in Venray en is gratis
toegankelijk.