Afbeelding
Foto:

Boeren, Burgers en Buitenlui thema monumentendag

Venray | Tijdens de Open Monumentendag 2017, met als thema Boeren, Burgers en Buitenlui staat het te gebeuren in Merselo, op zondag 10 september. Molen Nooit Gedacht, viert dit jaar haar 150 jarig bestaan en dat is, mede in het kader van het thema, een mooie aanleiding om de Open Monumentendag daar van start te laten gaan.

Merselo heeft een aantal monumentale oude boerderijen die op 10 september bezocht kunnen worden. De 'Stiene-Plats', vroeger ook wel 'Jans-Plats' genoemd, Grootdorp 85, ligt in de directe nabijheid van de molen. De hofboerderij in carrévorm, is een gemeentelijk monument en sinds 1882 in bezit van de familie Pubben. Aan de straatzijde het woongedeelte en de stalling, door een muur aan de noordzijde verbonden met een grote gesloten schuur evenwijdig aan het hoofdgebouw, en een los staande 'schop' (open schuur) haaks op het hoofdgebouw. De langgerekte voorgevel heeft fraai gesmede muurankers met krullen, de ramen zijn voorzien van hardstenen dorpels en in het stallingsgedeelte zitten halfronde raampjes. De schuur heeft rechte muurankers met maaltekens, het symbool om gevaar af te wenden.

Al in de 16e eeuw stond op deze plaats een boerderij, vanaf 1675 bewoond door de familie Claessens, de naamgever. 'Stiene' is afgeleid van Christinus, een veel voorkomende naam in de familie Claessens. In 1895 werd de boerderij door brand verwoest maar vrijwel direct daarna in de huidige vorm herbouwd. Ter herinnering aan de brand is een muurkapelletje in de zuidgevel aangebracht met daarin een beeld van St. Oda, die in Merselo een rustplaats gevonden zou hebben op haar voettocht naar St. Oedenrode.

Afgelopen jaar werd het dak van de grote schuur vernieuwd. Bijzonder is dat de oude eikenhouten spanten (de vorm van de bomen is nog duidelijk zichtbaar- foto (1)) - en gordingen zo veel mogelijk werden hergebruikt. De schuur, waarvan een gedeelte vroeger stal was, is verder nog bijna helemaal in de oorspronkelijke staat. In de afgelopen honderdtwintig jaar werden alleen wat raampjes bij gemaakt. Op foto (2) de familie Pubben-van Hoek in de binnenhof rond 1920.

De 'schop', (3) staat met de open zijde naar de hof. In de westelijke kopgevel zit een schoorsteen. De aanliggende ruimte had ooit de bestemming 'bakhuisje'. Bij de bouw van deze schuur zijn oude bouwmaterialen hergebruikt. Diverse houten balken en een houten trap, zijn afkomstig uit het bakhuisje van de boerderij die er vóór de brand in 1895 heeft gestaan. Het dakspant komt uit de 'Stienekooi', een oude schaapskooi, in de 18e eeuw gebouwd door Christianus Claessens. Deze werd in 1895 afgebroken voor de herbouw van de nieuwe boerderij na de brand.

Foto's: Fam. Pubben (foto 2) en Leonie Cals. Tekst Leonie Cals/Frans de Roos. Bronnen: Familie Pubben, SVM archief. SVM: secretariaat: Vliezenweg 1, 5801 JC Venray, e-mail: venraymonumentaal@live.nl