Celine Camps (links) en Patty van den Broek begeleiden activiteiten voor ouderen.
Celine Camps (links) en Patty van den Broek begeleiden activiteiten voor ouderen. Foto: Henk Lammen

"Dit is een uitdaging"

Venlo | Celine Camps (19) uit Oirlo en Patty van den Broek (19) uit Sevenum zijn als stagiaires actief voor VIA VVV, de maatschappelijke stichting van VVV-Venlo. De beide tweedejaars studenten Wellness en Lifestyle aan Helicon Helmond worden nauw betrokken bij het ontplooien van nieuwe, maatschappelijke activiteiten in de regio Noord-Limburg.

Door Henk Lammen

De Koel in Venlo, het voetbalstadion van de toekomstige kampioen van de Jupiler League, is de uitvalsbasis van de twee studenten. "Nee, we zijn geen stagiaires, maar lid van het VIA VVV-team", lacht Celine Camps als hun plek binnen de organisatie ter sprake komt. Celine en Patty zijn achternichtjes van elkaar en hebben veel met elkaar gemeen. Beiden zijn sportief aangelegd, opgegroeid in Venray, en op school de beste maatjes van elkaar. Verschillen zijn er ook. Patty voetbalde lange tijd, Celine verklapt dat ze vrij weinig met voetbal heeft. Bij VIA VVV voelen ze zich echter als een vis in het water. "We zijn als het ware meteen in het diepe gegooid", zegt Patty enthousiast. "En zijn vanaf het eerste moment als volwaardig lid van het Via VVV-team geaccepteerd. We werden ook meteen uitgedaagd om nieuwe activiteiten te organiseren."

De eerste opdracht was om het wandelvoetbal onder de aandacht van het grote publiek te brengen. De trainingen bestaan uit een uitgebreide warming-up, aangevuld met kracht- en lenigheidsoefeningen en voetbalvormen waarbij er niet gerend mag worden. Patty: "Het is een moeilijke doelgroep om te bereiken, veel ouderen zitten vooral thuis. Flyeren is geen middel om die ouderen te interesseren. Dus hebben we het geprobeerd om via huisartsen en fysiotherapeuten onder de aandacht te brengen. Verder hebben we een promotiefilmpje gemaakt en een kennismakingsdag gehouden." In Venlo is het wandelvoetbal inmiddels een gewaardeerde activiteit voor ouderen. "Nu willen we dat het zich als een olievlek over de hele regio verspreid. In Venray is het initiatief inmiddels ook opgepakt en hopelijk wordt het ook daar een succes."

Op twee zitplaatsen van de lege tribunes in De Koel doen ze hun verhaal. In basisschool De Vijfsprong in Blerick hebben ze zojuist de eerste morgen van het Soepmaatjes-project achter de rug. Met zestien deelnemers een succes. Celine: "Soep met ballen heet het officieel. Een nieuw project om oudere mensen weer in beweging te krijgen. Er worden verschillende activiteiten gedaan. Van kaarten tot met vliegenmeppers tegen ballonnen slaan. Op een leuke manier, sportief bezig zijn. Zonder dat het te zwaar is voor ouderen. En we sluiten samen af met een kopje heerlijke, gezonde soep." Patty vult aan: "Het project heeft vooral een sociaal aspect. We willen eenzame ouderen uit hun isolement halen. Het is actief bezig zijn, maar ook samen een kopje koffie drinken en gezellig met elkaar kletsen. Dat is minstens zo belangrijk. Eigenlijk geldt dat voor alle activiteiten. Lekker gezond in beweging zijn en sociale contacten leggen."

Tot juni zijn ze nog actief bij VIA VVV. Over een ding zijn ze het nu al roerend eens: "We leren ontzettend veel. Krijgen een opdracht en worden vervolgens uitgedaagd om er iets van te maken. Met heel veel vrijheid. We zitten hier uitstekend op onze plaats."