Mestfabriek: zes bezwaren onderuit

VENRAY | De zes bezwaren die zijn ingediend tegen de komst van een mestfabriek aan de Metaalweg in Venray zijn door de rechtbank in Roermond verworpen.

Dat meldde wethouder Ike Busser (Samenwerking) in de commissievergadering. "Drie bezwaren zijn ongegrond verklaard en de andere drie waren niet ontvankelijk. Er staat nog hoger beroep open bij de Raad van State", aldus Busser.

Peter Custers (inVENtief) vroeg of de wethouder in gesprek wilde gaan met de bezwaarmakers. Dit zijn bedrijven en omwonenden die vrezen voor veel overlast van de mestfabriek.

"Mogelijk kan er overeenstemming bereikt worden, zodat de gang naar de Raad van State niet meer nodig is", zei Custers. Busser reageerde afwijzend: "De gemeente is in het gelijk gesteld. Dus ik overweeg niet in gesprek te gaan."


Busser zwicht toch voor wens raad

VENRAY | Het college gaat onder druk van de raadsfracties toch overstag. De extra parkeertijd van dertig minuten wordt teruggebracht naar tien minuten.

Dat meldde wethouder Ike Busser (Samenwerking) in de commissievergadering. Busser en het college kregen van veel fracties het verwijt niet te hebben geluisterd naar de kritiek. Ondanks alle bezwaren wilde het college toch vasthouden aan dertig minuten. Binnen een halfuur nadat de parkeertijd in de blauwe zone is verstreken, zouden de parkeerwachters geen bonnen uitdelen. "Uit het oogpunt van coulance en gastvrijheid", zei Ike Busser.

Vorige week woensdag dreigde Henk Bisschops (PvdA) in de komende raadsvergadering een motie in te dienen om het college te dwingen de extra parkeertijd in te korten tot tien minuten. Dit is ook de pardontijd die landelijk wordt gehanteerd, maar het is niet bij wet geregeld.

De PvdA kreeg steun van andere partijen. "Het college luistert niet. We steunen de motie", verwoordde Martin Leenders (Samenwerking). Richard de la Roy (PP2) vond dat het beter dat Venray op een lijn zit met andere gemeenten. "We willen geen onderscheid en zullen de motie steunen." Ingeborg de Barbanson (VVD) reageerde 'knorrig' op de vasthoudendheid van het college. "De commissie wordt niet serieus genomen." Peter-Paul Tummers (D66) vond de dertig minuten ook niet goed onderbouwd. "Het lijkt op willekeur." Ike Busser zag na alle kritiek geen andere uitweg dan het voorstel terug te nemen en aan te passen.