Lezing over molens

Venray | De Geschied- en Oudheidkundige Kring Venray e.o. houdt op maandag 27 maart een lezing in het Odeon aan de Hoenderstraat 10-12 in Venray. Aanvang 20.00 uur. De lezing wordt verzorgd door Helma Michels en heeft als titel: Nederland Molenland: De geschiedenis van de molens en de molens in Venray.

Honderd jaar geleden stonden er 10.000 molens in Nederland, nu zijn er nog slechts 1200 molens over. Molens waren de eerste grote mechanisch aangedreven hulpmiddelen die de mens bouwde. Door gebruik te maken van natuurlijke bronnen zoals wind en water leverden zij veel energie op en kon dit voor vele doeleinden gebruikt worden.

De molen is geen Nederlandse uitvinding, ook al wordt dat vaak gedacht. De molen is echter wel in Nederland doorontwikkeld tot wat deze 100 jaar geleden deed; polders bemalen, graan malen en nog heel veel andere industriƫle functies. Over molens in zijn algemeenheid, de molens van Venray, de ontstaansgeschiedenis, de ligging en zijn families zullen aan de orde komen. Met name de molen in Merselo die dit jaar 150 jaar bestaat en al vijf generaties wordt bemalen door de familie Michels wordt uitgebreid besproken. Over spreker Helma Michels: Zij is vrijwillig molenaar van de molen in Merselo. Voorafgaand aan de lezing is er van 19.00 tot 19.45 de jaarlijkse ledenvergadering. De avond is ook voor niet-leden toegankelijk.