De Pit kiest voor duurzaam

Overloon | Om een deel van het exploitatietekort van gemeenschapshuis De Pit in Overloon terug te dringen, wordt het hoge energiegebruik aangepakt. Een werkgroep, waarin onder meer vertegenwoordigers van plaatselijke bedrijven als Henra en Van Gemert Installatiegroep zitten, onderzoekt momenteel de mogelijkheid om met zonne-energie extra inkomsten voor De Pit te genereren.

Door Ron Koenen

"Het doel is om jaarlijks 10.000 euro op het energieverbruik te besparen", zegt Fons van Mil, voorzitter van de Stichting De Pit. Het exploitatietekort van De Pit bedraagt jaarlijks tussen de 30.000 en 40.000 euro. Naast het hoge energiegebruik is het tekort vooral te wijten aan een flinke daling van de horeca-inkomsten. Het gemeenschapshuis werd in 2013 compleet gerenoveerd. "Vooral in 2015 en 2016 zijn de inkomsten tijdens carnaval maar ook de rest van het jaar dramatisch terugvallen. In 2015 bleken we na het carnaval plotseling veel euro's minder in kas te hebben dan was begroot. We besloten af te wachten of dat beeld ook in 2016 zo zou zijn. Dat was helaas niet veel beter. Dus moeten we ervan uitgaan dat het een structureel beeld is, alhoewel we in 2017 een prima carnaval hebben gedraaid. Maar heel duidelijk is de terugval van de zogenaamde derde helft, het even blijven naborrelen na een activiteit. Dat gezellig blijven hangen is er tegenwoordig niet meer zo bij als vroeger. Over de bezettingsgraad van De Pit hebben we niets te klagen. De Pit is en blijft de ontmoetingsplaats van en voor Overloon. We zitten zo goed als vol."

Een maatregel die het bestuur al trof was het niet vervangen van de beheerster die in dienst was bij De Pit. Haar taken werden, nadat ze in juli 2015 met pensioen was gegaan, overgenomen door een ander personeelslid en door meer zelfwerkzaamheid van de vaste gebruikers van De Pit. Ook werden zaalhuur en consumptieprijzen verhoogd. In 2015 werd met het oog op de toekomst gestart met het opzetten van een vrijwilligersbeleid. Op dit moment werken bij De Pit nog drie vaste krachten die elk wekelijks twintig uur werken. Die banen staan volgens Van Mil niet op de tocht. "Nee, maar we zijn wel naarstig op zoek naar manieren om extra geld in kas te krijgen. Of verder te bezuinigen op de kosten."

Bezuinigen op de energiekosten is ook de insteek van de werkgroep die een zonnepanelenproject voor De Pit op poten wil zetten. De bedoeling is om een groot aantal zonnecellen, in totaal kunnen 200 stuks op het dak van De Pit worden gelegd. Tevens heeft het plaatselijke oorlogsmuseubelangenloos zijn medewerking toegezegd. "We gaan een energiecoƶperatie oprichten, zodat ook inwoners tegen aantrekkelijke prijzen zonnepanelen kunnen aanschaffen. Dat geldt zowel voor inwoners van Overloon als voor Vierlingsbeek Groeningen, Holthees, Smakt, Merselo, Stevensbeek, Vredepeel en Westerbeek, plaatsen die in dezelfde postcoderoos zitten", zegt Henra-directeur Stijn Heijs. "Doordat het oorlogsmuseum heeft laten weten 100 procent mee te willen werken aan dit duurzaamheidsproject, kunnen we veel meer panelen inzetten. Die 200 panelen op het dak van De Pit zijn niet genoeg om het plan rendabel te maken, maar met die bijna 600 panelen op het dak van het museum wordt volgens onze berekeningen de doelstelling van 10.000 euro reductie in energiekosten ruim gehaald en wordt het ook voor investeerders, zowel particulieren als bedrijven, interessant om dit project te ondersteunen. Zeker voor mensen die een zonnepaneel op hun eigen dak lelijk vinden, is dit project een unieke kans. Een deel van de opbrengst van dit zonnepanelenproject gaat naar De Pit, de rest naar de investeerders. Het is een win-winsituatie voor alle deelnemers."

Op woensdag 12 april om 20.00 uur wordt in De Pit voor belangstellenden, ook uit omliggende dorpen, een informatiebijeenkomst over het zonnepanelenproject gehouden. Iedereen is van harte welkom.


Vermiste man Horst dood gevonden

Horst | Het levenloze lichaam van de vermiste Jan Klok (71) uit Horst is zaterdag aangetroffen. Dat maakt de politie van Horst bekend. Het lichaam werd in een bosgebied aan de Melatenweg ontdekt door een jager die hiervan meteen de politie in kennis stelde. Jan Klok verliet op 8 januari 2017 zijn woning om even een luchtje te scheppen, maar hij keerde nooit meer terug. De politie onderzoekt wat er precies is
gebeurd.

Zonnestraele van Geluk

Venray | De jubileumvoorstelling Zonnestraele van Geluk wordt in november van dit jaar nog drie keer opgevoerd. De vastelaovesmusical werd in 2016 met succes opgevoerd ter gelegenheid van het 7x11-jarig bestaan van De Piƫlhaas in Venray. Klatergold had de productie van de musical in handen. De Venrayse liedjes werden speciaal voor de musical opnieuw gearrangeerd. De drie uitvoeringen zijn op 24, 25 en 26 november.