Erkenning voor aanpak Dichterbij

Venray | Dichterbij heeft in de Jaarbeurs in Utrecht bij de Gouden Oor Award Zorg 2017 een eervolle vermelding in de wacht gesleept. Met Als je het mij vraagt eindigden we vlak achter de winnaar, Cicero Zorggroep.

De bevlogen presentatie oogstte veel applaus van het publiek en maakte indruk op de vakjury. "Trots dat we dit met z'n allen hebben bereikt", zegt zorgdirecteur Marcia Adams. De Gouden Oor Award is de jaarlijkse prijs voor organisaties die uitblinken in het luisteren naar klanten. Sinds 2014 is er een speciale award voor de zorgsector.

Adams kijkt met een trots gevoel terug. "Dit is een landelijke erkenning en een nieuwe bevestiging dat Dichterbij de goede weg is ingeslagen." Zij doelt hiermee op de methode Als je het mij vraagt, die Dichterbij sinds september 2015 gebruikt. "Dichterbij wil een organisatie zijn waarin 'waarderend luisteren' voor medewerkers een tweede natuur is. Als je het mij vraagt is onze belangrijkste kapstok." Bij dit programma achterhaalt en realiseert het team van cliënten, verwanten en begeleiders samen de wensen en behoeften van cliënten. Dat is niet altijd even makkelijk bij mensen met een verstandelijke beperking, zegt ze. "Vaak hebben zij moeite om aan te geven wat ze bedoelen. Daarom gebruiken we een speciale gespreksmethodiek met ondersteunende materialen."

De jury noemt het sterk dat Dichterbij de bezuinigingen in 2015 heeft aangegrepen om anders te denken en cliënten zelf te vragen wat de beste zorg is. Ook krachtig vindt ze dat Als je het mij vraagt door middel van eenvoudige kaarten behoeften en wensen van cliënten goed in beeld brengt en in het samenspel tussen cliënten, verwanten en medewerkers gerealiseerd worden. En een ander goed punt is dat cliënten de regie hebben en dat de nadruk niet ligt op de beperkingen van een cliënt, maar op wat hij wel kan of zelfs goed in blijkt te zijn. "Als organisatie investeren we structureel in het verbeteren van ons luisterklimaat, in het communicatiever maken van de organisatie", zegt Adams. "We zetten onze communicatiecapaciteit gericht in op waar het bij Dichterbij echt om draait: de cliënt, zijn familie en directe begeleiders. Wij denken dat we daarmee het verschil kunnen maken. Onze aanpak werpt nu zijn vruchten af; deze eervolle vermelding is een prachtige erkenning."


Mindfulness

Venray | Op vrijdag 7 april start er een nieuwe Mindfulnesstraining voor volwassenen.

Mindfulness zorgt ervoor signalen van stress vroegtijdig te leren kennen en geeft technieken om lichaam en geest tot rust te laten komen. Hoe ga je om met gedachten die nogal dwingend kunnen zijn. Hoe ervaar je meer in plaats van minder energie? De veranderingen waar we mee te maken krijgen in ons leven, het zorgen voor elkaar, gecombineerd met werken, geeft regelmatig meer spanning dan gezond is.

Steeds vaker bieden organisaties mindfulnesstraining aan. Zo wordt het welzijn voor medewerkers vergroot en dit draagt bij tot een gezonder bedrijf. Ook voor jongeren is er de mogelijkheid een mindfulnesstraining te volgen. Spanning en stress zijn niet nieuw voor jongeren. Ook zij ervaren regelmatig ongezonde stress. Meer informatie is verkrijgbaar bij Ingrid van Straten via www.mindfulness centrumvenray.nl.


Nieuwe trainingen LoopCentrum

Horst | Na succesvolle eerdere trainingen verzorgt het LoopCentrum in Horst dit voorjaar weer een cursus van zes trainingen voor gevorderde lopers die specifiek willen werken aan loopscholing en rompstabiliteit.

Een juiste looptechniek, houding en stabiliteit van de romp- en beenspieren, zijn erg belangrijk om efficiënt en blessurevrij te kunnen hardlopen.

Tijdens deze cursus reikt een gediplomeerde trainer van het LoopCentrum oefeningen aan die te integreren zijn in de eigen trainingen.

De cursus start op zaterdagmorgen 15 april. Kijk voor meer informatie en aanmelden op: http://hetloopcentrum.nl/hardlopen/trainingen.


Prijswinnaars kaarten Peppa Pig

Venray | Lynn en Yulia de Vos en Herman Verheijen zijn de winnaars van de 2x2 gratis kaartjes voor de voorstelling van Peppa Pig in schouwburg Venray.

Ze zijn inmiddels door producent Van Hoorne Entertainment BV, als prijswinnaars van de lezersactie die vorige week in Peel en Maas stond, uitgenodigd voor de voorstelling, die op zaterdag 25 maart in Schouwburg Venray te bewonderen is.

Peppa Pig is een vrolijk varkentje dat houdt van spelletjes spelen en heerlijk plonzen in de modder. Ze is dagelijks te zien op tv bij Nickelodeon en heeft nu ook haar eigen familiemusical.


LGOG Venray

Venray | LGOG Kring Venray houdt op zaterdag 6 mei vanaf 9.00 uur een busexcursie langs de grenspalen in de Peel onder leiding van Bernard Ploegmakers van de Commissie Peelgrenspalen 1716 en van Heemkundekring D'n Blikken Emmer in de Rips.

Verzamelen om 8.45 uur bij het museum aan het Mgr. Goumansplein in Venray. Bernard Ploegmakers geeft onderweg informatie over de geschiedenis van de grenspalen. In de excursie is opgenomen dat enkele grenspalen van dichtbij bekeken kunnen worden. Aanmelden kan via e-mail ritavangastel@hotmail.com. De reizende tentoonstelling 300 jaar Tractaet van Venlo is tot en met 22 april te zien is in de hal van het gemeentehuis van Gemert-Bakel. De expositie is dagelijks tijdens openingstijden te bezoeken.