Venray kende een hoge opkomst bij de verkiezingen. Ook in Brukske zat de loop er goed in.
Venray kende een hoge opkomst bij de verkiezingen. Ook in Brukske zat de loop er goed in. Foto: Rikus ten Brücke

Beste opkomst in jaren

VENRAY | Bij de vorige twee verkiezingen voor de Tweede Kamer bleef de opkomst in Venray bij 73 procent steken. Afgelopen woensdag ging ruim 80 procent van de Venraynaren stemmen.

Wellicht dat het prachtige voorjaarsweer heeft meegeholpen aan de hoge opkomst. Voor Ivonne Voigt, de enige Venrayse op de kieslijsten, liep de dag uit op een teleurstelling. Haar partij de PvdA kon de vrije val niet stoppen en slechts 1035 Venraynaren brachten hun stem uit op de sociaaldemocraten. Dat waren er in 2012 nog ruim vier keer zoveel (4542 stemmers).

De PVV scoorde in Venray iets beter dan in 2012: van 11,0 naar 12,7 procent. Maar de partij van Geert Wilders wist in geen enkel stembureau de winst te pakken.

De meeste PVV-stemmers zaten in Brukske (18,4 procent) en in Blitterswijck (17,7 procent). In Blitterswijck is sinds vorig jaar een asielzoekerscentrum gevestigd. Het CDA kreeg in het Maasdorp nog net drie stemmen meer (18,4 procent). In 2012 werd de PVV wel het grootste in Tienray waar toen tijdelijk een asielzoekerscentrum was in het klooster. Ook vorige week won de PVV weer in Tienray.

GroenLinks was ook in Venray een grote winnaar. In 2012 kreeg de partij nog 348 stemmen. Vorige week woensdag sleepte GroenLinks 1602 stemmen in de wacht.

Het mobiele stembureau was dit jaar iets meer in trek. 270 Venraynaren brachten er hun stem uit. Dat waren er in 2012 nog 205. Ook bij de mobiele stemmers won de VVD, met een stem voorsprong op de SP.