VVD grootste in Venray

VENRAY | De VVD is in Venray de grootste partij gebleven bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Vorige week woensdag stemden ruim een op de vijf Venraynaren (21,9 procent) op de partij van Mark Rutte. Het CDA klom uit het dal en werd in Venray de tweede grootste (17,9 procent), nog voor de SP (16,1 procent) en PVV (12,7 procent).

Door Henk Willemssen

De PvdA kreeg net als bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen een enorme dreun. De partij viel in Venray terug van 18,9 naar 3,9 procent. D66 werd de vijfde grootste partij met 11,1 procent.

De opkomst was in Venray met ruim 80 procent hoog. Van de 33.041 opgeroepen kiezers maakten 26.530 mensen de gang naar het stemlokaal. Het is lang geleden dat er zo veel kiezers gehoor gaven aan de oproep. Bij de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer, op 12 september 2012, ging 73,8 procent van de stemgerechtigde Venraynaren naar de stembus. De buurgemeenten van Venray lieten een wisselend beeld zien. In Bergen en Boxmeer, de thuishaven van Emile Roemer, werd de SP de grootste. In Horst aan de Maas won het CDA. In Venray was het aantal stembureaus ingekrompen van 26 naar 23. CDA en VVD wonnen allebei in tien stemlokalen en de SP werd bij drie stembureaus het grootste. In tien van de dertien kerkdorpen won het CDA. Behalve in Leunen, Oostrum en Smakt. In deze drie dorpen kreeg de VVD de meeste stemmen.

Bij de vorige landelijke verkiezingen in 2012 werd het CDA nog overal van de troon gestoten door de VVD. Het CDA pakte de macht weer terug en scoorde hoog in Vredepeel (44,6 procent), Ysselsteyn (39,1), Castenray (37,7), Veulen (35,9), Heide (34,3) en Merselo (33,4). Terwijl het CDA in geen enkele Venrayse wijk als winnaar uit de bus kwam. Bij zeven van de tien stembureaus in de Venrayse wijken zegevierde de VVD. Bij de andere drie won de SP: bij Beukenrode en in de wijken Brukske en Landweert. In de wijk Landweert, waar voorheen drie stembureaus waren, brachten liefst 3679 kiezers hun stem uit in wijkcentrum 't Stekske. Hier waren twee stemlokalen ingericht. Ook in het wijkcentrum in Brukske waren twee aparte stemlokalen om de grote toeloop te kunnen verwerken. Hier brachten 2150 kiezers hun stem uit. Opvallend is dat de nieuwe partij DENK slechts één stem kreeg in de dorpen. Dat was in Oostrum. DENK was het meest populair in Brukske. In deze wijk werden meer dan de helft (248) van de 506 stemmen behaald.