Twijfels over gevolgen van verbetering plannen Wanssum

WANSSUM | Aannemerscombinatie Dura Vermeer/Ploegam (Mooder Maas) gebruikt dit jaar om samen met omwonenden de plannen voor Wanssum te verbeteren. In ontwerpateliers kunnen alle belanghebbenden meepraten. Mooder Maas bekijkt of de wensen alsnog gerealiseerd kunnen worden.

Door Henk Willemssen

In de dorpsraadvergadering waren de meningen verdeeld. Enerzijds is iedereen erbij gebaat dat er een zo'n goed mogelijk plan uitkomt voor Wanssum. Het dorp wordt vanaf volgend jaar flink op de schop genomen. Aan de andere kant zijn er bedenkingen bij de dorpsraad en gemeente.

Want aanpassingen kunnen voor vertraging zorgen. In het ergste geval moet de bestemmingsplanprocedure (PIP) worden overgedaan. Uitgerekend op dag dat de Raad van State vrijwel alle bezwaren van tafel veegde tegen het bestemmingsplan. "Het PIP is nu onherroepelijk. Alle bezwaren zijn weerlegd en we hoeven niets aan te passen", zei projectleider Peter de Vet van de gemeente. Hij stak de waarschuwende vinger op over wijzigingen in het plan.

Zo wordt in het ontwerpatelier rondweg-west gesproken over een andere inrichting van de rotonde bij de binnenkomst van Wanssum en de Meerlosebaan. Bewoners hebben aangedrongen op een verlaging van de weg. Om de vrije uitkijk te behouden en te voorkomen dat koplampen straks de huiskamers in schijnen. Met bomen en een groensingel worden tevens geluidsoverlast en luchtvervuiling tegengegaan. "De landschapsarchitect is bezig een passend ontwerp te maken om de weg mooier in te pakken", zei Marjolijn van Lier van Mooder Maas.

Ook in de dorpskern van Wanssum is een ontwerpatelier actief. Het draait vooral om de 'kleine' brug op de Brugstraat. Dit wordt straks een 30-kilometerzone. Om te voorkomen dat het toch een racebaan wordt, komt de brug nog meer in het zuidelijke richting te liggen. Aan de kop van de Meerloseweg komt een groen dorpsplein met bomen waaromheen het verkeer wordt geleid. Tevens wordt de Meerloseweg zo ingericht dat automobilisten worden ontmoedigd hier de kortste route naar Meerlo te nemen.

Peter de Vet reageerde dat de aangepaste rotonde aan de westkant niet past in het gebied. "Want we gaan een perceel doorsnijden. Dit betekent grondverwerving. Daarover moet nog onderhandeld worden. En aanpassing van het PIP kost ook tijd." Tevens voorziet De Vet problemen bij het verleggen van de kleine brug in zuidelijke richting. Volgens de projectleider valt de brug dadelijk buiten de grens van het bestemmingsplan. "Dan zal er toch een nieuwe procedure gevolgd moeten worden." Tevens haalde De Vet aan dat er mogelijk bezwaren komen tegen de veranderingen in het plan.

Dorpsraadvoorzitter Jan Deenen had ook zijn bedenkingen. "Dit verbaast me. We praten hier al vijf jaar over. Het bestemmingsplan is nu eindelijk vastgesteld. Maar nu kan de aannemer het blijkbaar toch weer wijzigen. Hoe kan dat?", vroeg hij zich af. Vanuit het publiek kwam er kritiek op de 'negatieve' benadering van Peter de Vet. Want de afspraak is juist dat aannemerscombinatie Mooder Maas de uitdaging aangaat het plan te verbeteren of aan te scherpen. De Vet weersprak de kritiek. "Ik ben niet negatief, maar ik probeer realist te zijn. We moeten wel de consequenties inzien. Natuurlijk is het prima als het plan er beter op wordt. Maar neem die rotonde. In de aanbesteding zijn de eisen duidelijk omschreven. Als het nu ineens ander moet en de aannemer een beter plan inbrengt, dan mag dat. Ook met extra grond aankopen heeft de gemeente geen moeite. Maar het moet wel binnen de afgesproken tijd gerealiseerd zijn."


Zeventig wilgen gekapt bij De Kooy

WANSSUM | Onlangs zijn er tussen camping De Kooy en de haven van Wanssum zeventig wilgen gekapt.

Deze bomen moesten wijken voor de uitstroom van de hoogwatergeul. Stijn Rutten van aannemerscombinatie Mooder Maas vertelde woensdag in de dorpsraadvergadering dat er nog meer bomen gekapt moeten worden in het gebied. Onder meer voor de aanleg van de rondweg. Dat zal op zijn vroegst na afloop van het broedseizoen gebeuren. "We kappen niet meer dan strikt noodzakelijk is. En wachten ermee tot het ontwerp definitief is."