De Schoolstraat omstreeks 1959.
De Schoolstraat omstreeks 1959. Oude foto

Schoolstraat 1959

Venray | Deze mooie luchtfoto geeft een fraai zicht op de vroegere Schoolstraat en omgeving.

De schouwburg is nog niet gebouwd en de woning van de gemeentesecretaris is nog niet gesloopt. Links is nog net de Wilhelminazaal te zien. Dan volgt een noodwoning. Bakker Siem Claessens heeft net een nieuw huis gebouwd en dan volgt weer een noodwoning, gevolgd door het nieuwgebouwde pand van Frans Schols, thans Gossiemijne. Het Schoutenstraatje werd toen Gouwe Straötje of Stinkstraötje genoemd. Op de hoek stond de groentewinkel van Tacken, daarnaast Baken vloerbedekkingen en tapijthandel. Dan komt de voormalige sigarenfabriek van Aerts, die in de jaren dertig werd verkocht aan Piet Goumans, meubelmaker, doodkistenmaker en begrafenisondernemer. Vervolgens het woonhuis van de familie Van den Beuken, die een graan- en meelhandel hadden. Het lange smalle pand naast het huis is het magazijn van Karel Wijnen, waar het krioelde van de ratten.
Dan de overzijde van de straat: Linksboven de winkel van bakker Baken. Dan de woning waar vroeger de familie Douma woonde, later Harrie en Truus Clephas met Huub en Leo. Dan volgt de winkel van Piet Smits, later Henk Smits. Het lage gedeelte is de oude smederij, later bij de winkel getrokken. Het lage huisje is de winkel van Muis, waar je gist kon kopen en waar Sinterklaas Piet Muis woonde. Dan kwam Het Knopenhuis, de winkel van Scheepers. Gevolgd door de woning van de familie Kusters, beter bekend als Háske. Daarnaast lag de sigarenwinkel van Piet Schols, jarenlang beheerd door dochter Tiny Schols. Iets terug liggend had je dan de winkel van de gezusters van der Linden. Ze hadden een hoedenwinkel, maar verkochten ook garens en allerlei textielgoederen. Ze waren ongetrouwd evenals hun inwonende broer Tóntje van der Linden die handelde in zaden en pootgoed. Dan kwam de woning van Muskens, die belastingadviseur was en administrateur. Vervolgens het huis van Martens, de postbode. Naast het huis lag een klein tuintje en dan kreeg je het huis van Beterams. Later woonde hier Sjors Derks, de goedlachse halfblinde mandenvlechter die graag een praatje maakte. Nog later woonde hier Piet Tonen. Vervolgens kwam het huisje van Lowieke Custers en zijn moeder. Eens bij thuiskomst trof hij haar aan, gezeten op een stoel naast de kachel maar levend verbrand. Lowieke trouwde op latere leeftijd met Anna, de kokkin. Zij zorgde als een moeder voor hem. Anna stond bekend om haar kookkunst en werd overal gevraagd voor bruiloften en partijen. Niet meer zichtbaar is de winkel met smederij van Sjang en Anna Zeegers en de woning met kapsalon van Sjengske in de Rijp, de eigenwijze kapper die soms zijn klanten verbijsterd achterliet om te gaan vissen. Op de hoek lag de bloemenwinkel Eeuwige Lente van Sjef Keijzers en aan de overzijde lag op de hoek de winkel van Ebberink. De panden aan het begin van de Schoolstraat, vanaf het Henseniusplein tot aan de Wilhelminazaal staan niet op deze foto. Rechts boven ligt de nieuwe textielfabriek van Beeren, thans de bibliotheek. Het open middengebied is nu volgebouwd met appartementen en winkels, De Bleek.
Foto: collectie Twan van Els. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray