Rommeltje fietsen bij veel bushaltes

VENRAY | Sinds Arriva in december 2016 het openbaar vervoer overnam van Veolia is het een rommeltje bij de opstapplaatsen van de bushaltes. Doordat stallingen ontbreken liggen fietsen op de grond of ze staan overal schots en scheef geparkeerd.

Ton Teeuwen (CDA) stelde hierover dinsdag vragen in de commissie Wonen. Ze noemde als voorbeeld de bushaltes aan de Stationsweg in Venray. Vooral bij de opstapplaatsen bij de wijken Landweert en Antoniusveld staan veel fietsen. "Maar bij deze bushaltes is geen mogelijkheid om fietsen fatsoenlijk te stallen", zei Teeuwen. Bij de bushalte bij de rotonde aan de Deurneseweg in Ysselsteyn speelt, naast rondslingerende fietsen, nog een ander probleem. De veiligheid van voetgangers en fietsers die van en naar de bushalte gaan is in het geding langs de drukke Jan Poelsweg (N277). Zowel de Deurneseweg als Jan Poelsweg is een provinciale weg. Teeuwen wilde weten of de gemeente contact heeft gehad met de provincie.

Wethouder Ike Busser (Samenwerking) meldde dat sinds de komst van Arriva er flink is ingrepen in de buslijnen. "Daardoor zijn ook de fietsroutes veranderd. En daar zijn we alert op." Volgens Busser wordt er momenteel gewerkt aan een inventarisatie. "Die is deze maand klaar. In april bestellen we de materialen. En in mei kunnen alle voorzieningen worden geplaatst." Busser zei dat de kwestie over de onveilige route naar de bushalte in Ysselsteyn al eerder is aangekaart bij de provincie. Die moet tevens zorgen voor voldoende fietsenstallingen. "Want de wegbeheerder is hiervoor verantwoordelijk. De abri is al geplaatst en eind deze maand moet de stalling in Ysselsteyn klaar zijn."